Postul lui Preoteasa, dorit de subordonaţii obedienţi din Protecţia Copilului

427

PreoteasaPensionarea lui Constantin Preoteasa şi rămânerea postului său vacant, ca urmare a schimbării forţate a fostului director, la cererea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a creat un adevărat ,,concurs de frumuseţe” în interiorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului(DGASPC) Gorj.

Mulţi dintre cei care nu au sesizat nici măcar o neregulă în actul de management de 16 ani a lui Preoteasa, făcându-i chiar pantofii fostului şef, s-au trezit acum frumoşi şi deştepţi dar şi dornici de promovare. Salariaţi care au contribuit, de asemenea, la pierderea proceselor pentru o parte dintre angajaţi, cei fără funcţii evident, se cred buni de manageri bătându-se chiar cu pumnul în piept, astfel, fără ruşine, că ar trebui să fie la conducerea instituţiei.

Schimbarea lui Constantin Preoteasa de la cârma DGASPC Gorj s-a făcut la cererea sindicatelor din instituţie, care au percutat la solicitarea angajaţilor. Ion Călinoiu a promis că va rezolva problemele salariaţilor şi ori îl va demite pe Preoteasa ori îl va pensiona. În final s-a ales varianta a doua, Preoteasa, abonat destul de mult anul acesta la concedii medicale, fapt care îi atestă într-adevăr problemele de sănătate, acceptând să se retragă singur de pe post. Şi-a băgat dosarul de pensionare anticipată şi urmează să se retragă astfel în glorie de la cârma unei instituţii cu probleme. Ce rămâne însă în spatele său, rămâne să rezolve Călinoiu, care s-a înarmat deja cu răbdare pentru a face o alegere responsabilă şi înţeleaptă. O declară de altfel ieri într-o întâlnire cu ziariştii.

Toţi pătaţi

Deocamdată Ninela Gruia a acceptat să conducă pe un interimat scurt instituţia, Preoteasa fiind în concediu medical. Gruia nu a vrut postul, gest înţelept de altfel, deoarece atât ea cât şi alţii din conducerea instituţiei sunt la fel de vinovaţi de managementul defectuos de la Protecţia Copilului. Asta pentru că împricinaţii nu s-au înghesuit niciodată să avertizeze conducerea Consiliului Judeţean Gorj că în instituţie se întâmplă ceva. Şi nici nu şi-au tras şeful de mânecă încercând să îl îndrepte atât pe el cât şi Direcţia pe o altă cale. De altfel, Călinoiu le-a dat vineri un ultimatum la trei dintre şefii instituţiei, care au fost ameninţaţi cu destituirea.

Blându, finul lui Preoteasa

Marile probleme au pornit însă de la Biroul Juridic condus de Marius Blându, finul lui Constantin Preoteasa. Asta deoarece juristul şef dar şi armata sa de jurişti, trebuie menţionat că biroul numără 7 astfel de consilier cu studii superioare juridice, nu au făcut recurs la hotărârile instanţei de judecată, o parte dintre salariaţi câştigând procesele intentate împotriva instituţiei. Bun de plată este Consiliul Judeţean Gorj, şi ăsta pentru greşeala făcută de jurişti. Şi astfel, oalele sparte le plăteşte judeţul asta în timp ce Blându ca şi alţi jurişti care au prestat defectuos au rămas pe funcţii. Unii dintre ei chiar se văd directori, uitând de acest aspect atât de important.

Pe cine alege Călinoiu?!

Pus în faţa acestei situaţii de fapt şi a unor subordonaţi care s-au jucat cu buna sa credinţă lăsându-i să îşi facă nestingheriţi treaba, Ion Călinoiu trebuie să aleagă un conducător. Asta până la concursul care ar urma să aibă loc peste 6 luni de zile. Sindicatele cer un om din afară, iar aici s-au vehiculat diverse nume printre care Dumitru Cotrună şi chiar Tiberiu Tătaru, sau să numească din interior pe unul dintre cei care au asistat fluierând nepăsători la ce se întâmplă prin direcţie. Apar şi presiunile politice de la cei care au rubedenii printre salariaţi şi chiar dorinţa colegilor liberali de la USL care au pretenţii să îşi spună cuvântul la viitoarea numire pe funcţii. Cum va împăca şi capra şi varza, şeful judeţului, ne întrebăm şi noi mai ales că în spatele scandalului şi a dorinţei de promovare a unora dintre pretendenţii la scaunul lui Preoteasa, se află salariaţii instituţiei, terminaţi financiar care aşteaptă să se facă lumină şi să aibă un şef responsabil. Dacă merită să i se dea o şansă cuiva din DGASPC Gorj sau dacă ar trebui adus cineva din afară doar salariaţii şi Ion Călinoiu vor decide.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here