Pompierii fac apel la cetățeni să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de vegetație uscată

1100

Cinci incendii de vegetaţie uscată au fost provocate, în ultimele cinci zile, în județul Gorj, în încercarea unor persoane de a-şi igieniza terenurile agricole, pompierii lansând un apel public privind măsurile care trebuie luate pentru prevenirea unor astfel de situaţii.

”Facem un apel pentru a-i determina pe cetăţeni să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere. Primăvara ne face cu ochiul, dar calendarul ne spune că suntem încă în plină iarnă. În ultimele cinci zile am fost solicitați să intervenim pentru stingerea a cinci incendii de vegetație uscată izbucnite în localitățile: Mușetești, Motru, Crușet, Novaci și Târgu-Jiu. Din fericire, nu au fost victime, dar aproximativ două hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări. Toate incendiile au fost în apropierea locuințelor și numai intervenția promptă a pompierilor a făcut ca focul să nu ajungă la acestea. Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 de lei. Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. ISU Gorj recomandă cetăţenilor care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole să respecte o serie de măsuri de prevenire.
”Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurând supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii”, au mai precizat reprezentanții ISU Gorj.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here