Politicienii gorjeni, obligaţi să lase campania electorală la poarta şcolilor

471

1•”Am transmis inspectorilor şcolari generali că de la nivelul Ministerului interzic orice tentativă de politizare a primei zi de şcoală. Am transmis inspectorilor să vegheze la interzicerea oricărei tentative de politizare a primei zi de şcoală”, Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean(IŞJ) Gorj anunţă cu o zi înainte de deschiderea anului şcolar că politica nu are ce căuta la manifestările prilejuite de începerea noului an de învăţământ. Gheorghe Mitescu, inspectorul adjunct al IŞJ Gorj, dă asigurări că în nicio şcoală nu se vor oferi astăzi cadouri electorale, constând în ghiozdane în culorile partidelor ori rechizite. Mitescu anunţă, de asemenea, că niciun reprezentant de la Ministerul Educaţiei nu va veni cu această ocazie în Gorj, politicienii putând să participe la manifestări doar în calitate de aleşi ori părinţi. Chiar îl avertizează pe Victor Ponta, şeful PSD, care va fi prezent astăzi la deschiderea anului şcolar la Târgu-Jiu, să facă asta doar în calitate de deputat, deoarece o campanie electorală realizată la şcoală i-ar fi nefastă partidului la viitoarele alegeri.

Şcolile din Gorj se deschid astăzi pentru 59.000 de elevi din judeţ, 5000 de dascăli intrând şi ei în activitate, la clase. Ca şi în anii trecuţi însă, la o parte din unităţile de învăţământ va suna clopoţelul şi fără ca şcolile să deţină autorizaţii sanitare de funcţionare. Şefii IŞJ Gorj dau însă vina pe autorităţile locale, deoarece în respectivele localităţi, fie nu este apă şi canalizare, fie investiţiile în cauză au stagnat. Cert este că la peste 12% dintre şcoli se înregistrează o astfel de situaţie, elevii nebeneficiind de apă curentă ori toalete moderne. Gheorghe Mitescu susţine însă că problemele legate de începerea anului şcolar ar fi însă minore. “Nu vor fi elevi care vor învăţa în baracă, nu avem şcoli în reparaţii majore, nu avem şcoli fără autorizaţii altele decât în anii trecuţi, în localităţile respective neexistând apă şi canalizare. Nu avem catedre neocupate iar la şcoli nu se vor da cadouri electorale constând în calendare, rechizite sau ghiozdane în culorile partidelor. Ne aşteptăm însă să vină politicienii în şcoli, dar le recomand să lase politica la poarta unităţilor de învăţământ”, a anunţat Mitescu.

Mitescu la trei şcoli, Paralescu la Turceni

Adjunctul IŞJ Gorj anunţă că el va participa la deschiderea anului de învăţământ la Săcelu, Novaci şi Crasna, nu în calitate de vicepreşedinte al PDL Gorj, în timp ce şeful IŞJ Gorj, Justin Paralescu va fi prezent la Turceni, aici unde va fi, de altfel, şi senatorul PDL Gorj, Ion Ruşeţ. „Sunt alături de toţi părinţii şi copiii din municipiul Motru şi le doresc să aibă sănătate şi noroc şi baftă la şcoală”, a declarat senatorul PDL”, a declarat, anticipat, Ruşeţ. Senatorul Toni Mihail Greblă nu va participa la deschiderea anului şcolar în Gorj, deoarece are sesiune de plen la Senat. În ce îl priveşte pe deputatul PSD, Vasile Popeangă, acesta va alege una dintre cele două localităţi, Rovinari şi Ţicleni, pentru a participa la deschiderea anului şcolar. “Dacă mi se dă cuvântul voi transmite dascălilor, părinţilor şi elevilor multă sănătate şi succese. Nu voi ţine un discurs politic”, a declarat Popeangă. Deputatul Militaru va fi prezent la Motru, în calitate de părinte, la deschiderea anului de învăţământ. Vasile Râbu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, va fi prezent astăzi la Şcoala Specială din Târgu-Jiu. Acesta a declarat că nu poate fi prezent la Motru. “Sunt un om de echipă şi sunt prezent acolo unde mi se cere să fiu”, a menţionat Râbu.

Avertismente pentru Ponta

Mitescu dă asigurări că nu vor exista astăzi niciun fel de incidente în şcolile din Gorj, mizând pe politicienii care nu vor transforma deschiderile de an şcolar în campanii electorale. “Îl avertizez pe Victor Ponta, despre care am auzit că va participa la deschiderea anului şcolar la Târgu-Jiu, să facă asta în calitate de deputat, nu de preşedinte al PSD. Dacă va politiza va fi în defavoarea partidului. L-am mai avertizat o dată în 2004, şi am avut dreptate”, a declarat Mitescu. Deputatul Popeangă sare în apărarea şefului PSD, spunând ferm că “Ponta nu va politiza deschiderea anului şcolar. Participă în calitatea sa de deputat de Târgu-Jiu, doar nu o să îl oprească Mitescu”.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here