Politică în conexiune cu rânjetul, bufoneria şi minciuna

494
klaus-johannis-si-traian-basescuOmul politic trebuie să aibă demnitate morală, tactul repudierii fără a jigni. Autoritatea politică inalterabilă trebuie să iubească omul şi cultura, dreptatea, onestitatea. Discursul omului politic trebuie să fie luminător, dătător de speranţă şi linişte, unificator şi împotriva vrajbei, clarvăzător, fără bufonerie circară.

În anii din urmă asistăm (împinşi de circarul marinar) la evenimente demne de o comedie caricaturală ori de bufonerie subumană decât de politică responsabilă. Confruntarea dintre Traian Băsescu şi obedienta sa trupă de „comici ai ecranului” şi gruparea formată din patru partide parlamentare(PSD, PNL, PC, UDMR) şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a avut accente de ridicol pe care cu greu le-am fi putut prevedea, chiar dacă, marinarul fiind cunoscut ca circar imprevizibil, am fi putut primi, cu seninătate, drept firească şi de bun-simţ orice explicaţie a sa. Ne amintim cât de confuz a fost răspunsul său la declaraţia fermă şi fără echivoc a celor cinci grupări politice care l-au propus pe merituosul Klaus Johannis ca premier: antinomicul Băse a acceptat orice variantă, cu condiţia să-i placă lui… (amicul Băse este un caraghios irecuperabil).
După ce refuzase ideea obiectivată a unor tehnocraţi ca nefiind altceva decât nişte păpuşi trase pe sfori de către politicieni, a desemnat tocmai un tehnocrat ca prim-ministru, sugerând că acesta ar trebui să alcătuiască un cabinet de politicieni de uniune naţională-uniune care se reduce la PDL, întrucât celelalte forţe politice pledează pentru K.Johannis. Circul s-a desfăşurat cu multe momente amuzante, inegalabilul bufon Băsescu rânjind cu obrăznicie. Un timp, obedienţii lideri PDL o ţineau una şi bună, ca retardaţii hipnotizaţi: ei nu au un candidat de prim-ministru, întrucât e dreptul exclusiv al şefului statului de al numi. Au avansat, apoi, numele lui Boc. Acesta a fost refuzat de marinar fiindcă era propus de PDL, optând, se pare, pentru Monica Macovei. După ce susţinătorii lui K.Johannis au reafirmat că nu-l vor vota pe tehnocratul Lucian Croitoru, ciudatul Băsescu a anunţat că va nominaliza un politician-evident de la PDL.(Acest individ habar nu are de Principiile Logicii).
Pentru a fi sigur că îi va înspăimânta şi pe politicieni şi pe alegători(după ce sugerase că plata salariilor şi a pensiilor, din împrumuturile externe, depinde exclusiv de el, adică de acceptarea primului ministru dorit de el), Băse a mai venit cu o gogoriţă mincinoasă. Ameninţa, marinarul, că el poate desfiinţa parlamentul şi să facă alegeri anticipate a doua zi după al doilea tur de scrutin, dacă opozanţii nu-l vor accepta ca premier pe omul desemnat de el. Şi-a vânturat din nou, aşadar, ,,armele secrete”, după ce eşuase în încercarea de a-i determina pe unii parlamentari ai Opoziţiei să voteze împotriva naţiunii de cenzură a propriilor partide. Vă amintiţi cât de zâmbitori şi încrezători în căderea moţiunii se arătau chiar în dimineaţa şedinţei supuşii marinarului. Camerele reunite, liderii PDL care ocupau sticla televizoarelor cu minciuni şi aroganţă infantilă erau încredinţaţi că Băsescu are „arme secrete”, cu care îi învinge pe opozanţi înainte de a pune bilele albe şi negre în urnele de vot parlamentar. (Închipuiri ale unui individ alienat mintal).
Cacealma neruşinată! Moţiunea de cenzură a fost votată, iar Guvernul Boc 2 a căzut. Acum, marinarul a inventat altă minciună neghioabă: că ar avea puterea, oferită de Constituţie, de a dizolva Parlamentul cum şi când vrea muşchii lui. Iar pedeliştii, care se perindă pe sticlele televizoarelor, repetă ca nişte flaşnete deteriorate, ca nişte papagali dresaţi de marinar, acelaşi lucru, subordonaţi „armelor secrete” pe care Băse le ascunde în buzunarul confidenţial de la pantaloni. (Chiar şi juristul clujean Eckstein-Kovacs Peter s-a bâlbâit penibil, deşi este un jurist profund, dovedind că dacă te afli în preajma lui Tr.Băsescu nu poţi servi adevărul). A trebuit să vină alt jurist (tot consilier prezidenţial), care a clarificat problema, infirmând posibilitatea dată ca indubitabilă de către acest neserios flaşnetar. A urmat jalnica şi rânjta retractare a bufonului însuşi, retractare care a demonstrat că nu este vorba de „arme secrete”, ci de o neruşinată minciună, prin care a vrut să-i şantajeze pe parlamentari şi pe ceilalţi politicieni care i se opun. (Băsescu e lovit, rău de tot, cu leuca). Nu vreau preşedinte care minte şi ticăloşeşte rânjind ca un descreierat!
Prof.univ.dr.Grigore Drondoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here