Poliţia Economică intră pe firul scandalului – Tiberiu Tătaru s-a ales cu plângere penală

349

dobrita (5)După auditul efectuat de specialistul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, la cererea conducerii Spitalului de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa,

în cazul medicamentelor expirate, acum a venit rândul Poliţiei Economice să intre pe firul scandalului de la sanatoriu. Poliţiştii verifică deja, de câteva zile, cele petrecute la Dobriţa ei autosesizându-se în acest caz. Managerul Tiberiu Tătaru, pe fondul acestui scandal, s-a ales deja cu o plângere penală pentru calomnie.

Scandalul medica-mentelor expirate de la Dobriţa s-a extins, la mijoc fiind chiar un dosar penal, susţine şeful Autorităţii de Sănătate Publică, Marius Boeriu. ,,Lucrurile s-au complicat cu un dosar penal. Şi chiar s-a autosesizat şi Poliţia Economică care face un control aici. Se verifică cine era la conducerea sanatoriului atunci când s-a făcut comanda de medicamente”, spune Boeriu. În ce priveşte ancheta declanşată de ASP, auditul s-a finalizat dar rezultatele nu se fac, deocamdată, publice. ,,S-a terminat auditul la Dobriţa, dar se lucrează încă la el..”, explică, încurcat, directorul ASP.
Tătaru, acuzat de calomnie
În timpul anchetei de al Dobriţa, pe fondul discuţiilor apărute acolo, doctoriţa Elena Vlad s-a adresat procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, făcând o plângere penală împotriva managerului sanatoriului, Tiberiu Tătaru. Plângerea penală a medicului Vlad pentru Tătaru a fost înregistrată la instituţia de justiţie, în ultimele zile. De altfel, plângerea este o reacţie firească la presiunile făcute asupra medicului Vlad, explică reclamanta.
Menţionăm că doctoriţa Vlad a fost făcută ,,potenţială vinovată” de expirarea medicamentelor de la Dobriţa, de către juristul spitalului Călin Simionescu, acesta din urmă anunţând că va face demersurile necesare pentru acţionarea în instanţă a medicului, pentru recuperarea prejudiciului creat astfel unităţii medicale.
Ancheta ASP nu culpabilizează directorul medical
Deşi Marius Boeriu nu a făcut public rezultatul anchetei de la Dobriţa, auditul nu a dat dreptate părerii făcute publice de Călin Simionescu, împotriva medicului Elena Vlad. Mai mult, ancheta ASP nu o culpabilizează deloc pe doctoriţa care ocupa în 2008 poziţia de director medical al sanatoriului şi care doar a centralizat comanda de medicamente făcută de şefii de secţii ai spitalului.
Aşteptăm să vedem şi noi cum se va finaliza ancheta de la Dobriţa şi care vor fi depistaţi drept adevăraţii vinovaţi ai comenzii de medicamente, lăsate ,,la expirat” în farmacia spitalului.
Remember
1La sfârşitul lui 2007, aşa cum se întâmplă de altfel la finalul fiecărui an, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie de la Dobriţa s-au realizat necesare de medicamente simptomatice pentru anul viitor. Aceste necesare au fost întocmite de toţi cei trei şefi de secţie de la Dobriţa, deoarece era nevoie să se realizeze planul de achiziţii de medicamente pentru 2008. Necesarele, semnate de şefii de secţii, au fost apoi înregistrate cu numerele 5752, 5756, 5771, ele fiind lăsate la mapa managerului de atunci, liberala Daniela Dulamă. Cea mai mare cantitate de ampicilină injectabilă, 7000 de fl., au fost comandate de secţia a doua a spitalului. Managerul a semnat documentele şi a dispus atunci repartizarea necesarelor la cele trei compartimente ale unităţii adică la Direcţia Administrativă, la Direcţia Finaciar-Contabilă şi la Direcţia Medicală. Aici intervine activitatea directorului medical de atunci, Elena Vlad, ale cărei prerogative, în acest caz, conform legii este doar de a centraliza necesarele, fapt pe care l-a 2şi făcut. Centralizatorul realizat de Elena Vlad, care a cuprins de altfel, într-un tabel, doar necesarele şefilor de secţie a fost depus imediat la registratura unităţii primind numărul de înregistrare 5856/2007. Abia apoi s-a întocmit planul de achiziţii al unităţii spitaliceşti pe anul 2008. În primele cinci luni ale anului 2008, inclusiv în luna mai, achiziţionarea de medicamente pentru Dobriţa s-a realizat în baza altei proceduri de achiziţie decât celei electronice. Asta din lipsa contractului cadru care nu a fost semnat nici atunci cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. Pentru a nu rămâne fără medicamente, conducerea sanatoriului a stabilit să achiziţioneze prin încredinţare directă diverse sortimente de medicamente, în cantităţi mai mici, a căror valoare să nu depăşească 10.000 de euro, conform legii achiziţiilor publice care interzic această procedură dacă valoarea este mai mare. Trebuie menţionat că, în cele cinci luni de zile, pentru Dobriţa s-a achiziţionat şi ampicilină, asta în condiţiile în care pe hârtia realizată la finalul lui 2007, era menţionată o cantitate de 9000 de flacoane din acest produs. După ce s-a încheiat însă contractul cu CJAS-ul, pe 1 iunie 2008, toată licitaţia de medicamente a intrat pe sistemul electronic, atunci 185 de sortimente de medicamente intrând pe acest tip de licitaţie. Aici apare greşeala. Cantitatea de ampicilină trecută pe contractul încheiat la licitaţia electronică trebuia să respecte diferenţa dintre cantitatea trecută în centralizatorul Direcţiei Medicale şi cantitatea achiziţionată în primele cinci luni ale anului 2008. Acest lucru nu s-a întâmplat, deşi era sarcina Compartimentului de Achiziţii Publice din cadrul sanatoriului. Trebuie menţionat, de asemenea că, această cantitate de medicamente achiziţionate acum a fost adusă în tranşe.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.