Poliția: ,,Ce e postat, e filat. Ai grijă ce dai din casă!”

1817

,,Catalogul de furturi” este o nouă campanie de prevenire a furturilor din locuințe lansată de Poliția Română, care urmărește conștientizarea riscurilor la care utilizatorii de internet se expun atunci când publică pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare sau căi de acces în locuințele lor.

,,Proiectul are ca obiectiv prevenirea  spargerilor de locuințe, prin informarea utilizatorilor activi în rețelele de socializare cu privire la consecințele publicării de informații și imagini care pot oferi ponturi infractorilor.

Pentru a ilustra modul în care operează infractorii, a fost creat un personaj fictiv numit Luis Calificatu care a urmărit zeci de utilizatori de social media, printre care și 8 influenceri și le-a transformat pozele personale într-un catalog cu obiecte de vânzare.

Cu acordul utilizatorilor ,,filați” pe rețelele de socializare, personajul Luis Calificatu a preluat pozele acestora și le-a postat pe profilul său, modificate: cu pozele acestora ascunse și cu obiectele de valoare semnalizate prin descrieri și prețuri de vânzare la negru.

Campania a fost lansată pe 7 mai, în perioada de izolare în care utilizatorii publicau mai multe poze din locuințele lor decât de obicei.

Utilizatorii rețelei de socializare au putut vedea comentarii suspecte lăsate de personajul Luis Calificatu la pozele influencerilor. Cei care au fost curioși să afle cine este, au putut vedea pe profilul său un întreg catalog cu poze preluate și modificate, cu obiecte ale altor utilizatori puse la vânzare, alături de promisiunea ,,disponibil în curând”.

După o serie de reacții de indignare stârnite pe o rețea de socializare campania a dezvăluit mesajul Poliției Române : ,,Ce e postat, e filat. Ai grijă ce dai din casă! ”

Polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Gorj desfășoară periodic începând cu luna mai a anului curent activități de informare și prevenire a furturilor din locuințe în cadrul campaniei ,,Catalogul de furturi” ,cu aceste ocazii cetățenii fiind sfătuiți să acorde mai multă atenție detaliilor oferite în spațiul on-line astfel încât să evite evenimente neplăcute de genul celor prezentate în Catalogul de furturi”, a anunțat IPJ Gorj.

În perioada următoare activitățile de acest gen vor continua și se vor adresa tuturor utilizatorilor de internet atât din mediul urban cât și din cel rural pentru a asigura informarea și prevenirea victimizării acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here