Patru dintre candidatele care au susținut examenul de Bacalaureat vara aceasta au reușit să obțină nota maximă la toate probele scrise. Printre acestea se numără și Oana Florescu, absolventă a Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu și viitoare IT-istă.
Oana Florescu are 18 ani și este din Târgu-Jiu. A trecut cu brio de examenul de Bacalaureat, reușint să obțină, fără a-și propune neapărat acest lucru, media maximă. A susținut probele scrise la Limba și literatura română, Matematică și Informatică, iar cele mai multe emoții le-a avut la prima probă. ”Am avut emoții, dar am încercat totuși să le stăpânesc. La prima probă, la Limba română, nu eram sigură pe rezultat. (…) Nu mi-am propus să iau 10. Mă gândeam că e un obiectiv destul de greu de atins și am zis să nu fiu dezamăgită. Nu pentru că subiectele ar fi grele, pentru că nu sunt, dar te aștepti să ratezi o virgulă sau să gresești un semn la Matematică”, spune Oana. Rezultatul obținut, crede ea, se datorează faptului că a învățat constant pe parcursul celor patru ani de liceu, dar și a faptului că a întâlnit profesori care au ajutat-o să acumuleze cunoștințe. ”Pregătirea propriu-zisă pentru examen nu a necesitat un efort deosebit. Pur și simplu, am învățat constant pe parcursul celor patru ani. Și profesorii au avut un rol important în formarea mea, începând cu clasa I și terminând cu clasa a XII-a. Printre domnii profesori care m-au ajutat de-a lungul anilor se numără: domnul Fleancu, care mi-a fost învățător în clasa a II-a și m-a ajutat să înțeleg care este treaba cu segmentele, doamna Ecaterina Duțuleasa, profesor la Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu-Jiu, domnul Pera Ion, doamna Pera Rodica, de la Școala Gimnazială Nr. 8, doamna Goanță Cristina, domnul Bunget Mihai și, nu în ultimul rând, domnul Nodea Eugen, care nu mi-a fost doar profesor, ci și diriginte”, a precizat Oana. Tânăra se pregătește acum de admitere la facultate, mai exact la Universitatea din București. Deocamdată, nu are planuri de plecare din țară. ”Intenționez să urmez Informatica în cadrul Universității din București. Și, în principiu, să rămân în țară. Voi susține examen de admitere, la Matematică și Informatică. Nu știu exact ce profesie voi avea în viitor. Domeniul IT oferă varii posibilități”, a mai spus Oana.
O lungă listă de pasiuni
Contrar părerii că elevii de 10 sunt preocupați doar de învățat, Oana Florescu are o listă lungă de pasiuni sau de lucruri pe care ar dori să le facă în viitor, lucruri ce nu implică neapărat studiile. ”Ascult muzică, la fel ca orice alt adolescent. Orice gen de muzică: rock, clasică, folk, jazz, pop, celtică și populară. Vreau să fac sport. Vreau să citesc scriitori români, dar și literatură universală. Alt lucru care îmi place, deși nu văd momentan cum o să integrez pasiunea asta în cariera mea de IT-ist, este designul de exterior și interior. De asemenea, aș vrea să învăț mai multe limbi străine. Mi-ar mai plăcea și să fac bungee jumping, dar nu sunt încă pregătită să-mi asum riscul – 1 din 500.000 de oameni are un accident și moare”, povestește Oana.
Roxana Lupu