Denumire ştiinţifică: Lamium album.
Denumire populară: urzica albă, sugel alb.
Prezentare. Este o plantă erbacee perenă, înălţimea ei ajungând până la 70 de centimetri. Are tulpina aeriană dreaptă, cu patru muchii evidente, de regulă neramificată şi goală în interior. Are rizom şi stoloni subpământeni. Tulpina şi frunzele sunt păroase. Urzica moartă înfloreşte în lunile aprilie, mai şi iunie. Frunzele sunt aşezate opuse, cu formă triunghiular-ovată şi dinţi evidenţi pe margini. Florile sunt albe sau uşor gălbui. Ea creşte în flora spontană şi este uşor de identificat, putând fi întâlnită în locuri umbroase sau relativ umbroase – pe marginea drumurilor, la marginea pădurilor, pe taluzuri, în tufărişuri, pe lângă ziduri şi garduri vechi.
Pentru uz medicinal se recoltează partea aeriană a plantei, din care se prepară infuzie şi decoct.
Substanţe active importante: săruri de potasiu, acid galic, ulei volatil, saponine, tanin, glucozide, vitaminele C şi K, carotenoide, săruri minerale.
Recomandări. Preparatele din urzică moartă au acţiune antiinflamatoare şi sedativă, fiind diuretic-depurative, expectorante, antidiareice, vasoconstrictoare, datorită tiraminei, justificate prin prezenţa compuşilor, în special în flori. În fitoterapia emipirică se foloseşte în tricomonază, candidoze şi prostatite, probabil datorită conţinutului de polifenoli, saponozide şi taninuri.
Florile se recomandă pentru proprietăţile lor expectorante, emoliente şi astringente. Empiric se mai recomandă în perturbaţiile dureroase din timpul ciclului(spălături vaginale), în inflamaţiile prostatei, varice, plăgi supurante şi în leucoree.
Urzica moartă este folosită atât în tratamente medicinale, cât şi în industria farmaceutică pentru producerea de medicamente fitoterapeutice.
Mod de preparare şi administrare. Infuzia se prepară din 1-2 linguriţe cu flori la o cană cu apă clocotită, se beau 1-2 căni pe zi. Pentru spălături sau instilaţii vaginale sau pentru băi de şezut, asociată cu frunze de mur, frunze de nuc şi conuri de hamei (în părţi egale), tot sub formă de infuzie din 3 linguri de plante la 1 litru de apă.
Contraindicaţii. Nu prezintă de niciun fel.
Ion Predoșanu