Plan de restructurare de 7 miliarde de lei la CEO. Mine închise și reconversie profesională. Sindicalist: Nu vom accepta să fim umiliți!

1656

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va fi transmis Comisiei Europene de către reprezentanții companiei și ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurenței. Planul prevede investiții de 7 miliarde de lei în perioada 2021-2026, în vederea reducerii treptate a producției pe bază de cărbune, inclusiv prin închiderea unor exploatări miniere. Planul le-a fost prezentat vineri și sindicatelor din companie, iar reacțiile nu au întârziat să apară. „Să nu acceptăm această mascaradă, fiind în pericol locurile noastre de muncă”, a transmis Ion Popescu, președintele Sindicatului Renașterea Jilț Sud.

Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând să-l ramburseze în termen de cel mult șase luni sau, în cazul în care situația financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene fie un plan de restructurare, fie un plan de lichidare. „În acest context, soluția viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei și de către guvern, o reprezintă continuarea activității și, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiții semnificative în următorii ani”, a anunțat Directoratul CEO.

Planul de decarbonare
Astfel, compania va începe un proces de modernizare și dezvoltare a unor capacități noi de producție prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluții mai puțin sau deloc poluante, precum unități de producție pe bază de gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Toate aceste investiții noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfășura pe perioada 2021-2026 și se ridică la suma de aproape 7 miliarde de lei. CEO anunță că va continua producția pe bază de cărbune, dar într-o proporție care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiții de circa 2 miliarde de lei. Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități. Sunt prevăzute investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de cca 2.000 MW. Astfel, se are în vedere construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.

Ce se întâmplă cu angajații
Construirea de noi capacități de producție va presupune crearea unui număr semnificativ de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investițional, dar și reconversia profesională pentru unii dintre salariații CEO. „Prin restructurare va crește impactul direct și indirect pe care CEO îl are în economia locală. Impactul direct va fi de cca 1,5 miliarde lei, prin contribuția la bugetul de stat, bugetul local și fondul de mediu și indirect, prin păstrarea colaborării cu alți angajatori din regiune, prin asigurarea de noi locuri de muncă pentru agenții economici locali și prin dezvoltarea de noi activități în cadrul societăților prestatoare de servicii, pe întreaga perioadă a derulării acestor investiții, dar și prin punerea în funcțiune a noilor capacități”, susțin oficialii CEO. Pe durata procesului de tranziție, pe măsură ce se vor optimiza capacitățile de producție, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere. Aceasta este o condiție pentru aprobarea planului de restructurare de către Comisia Europeană și intenția este să fie îndeplinită cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariați se va obține majoritar în mod natural, prin pensionare, precum și prin reconversie profesională și disponibilizare voluntară, dă asigurări Directoratul CEO.Finanțarea efortului de restructurare, a celui investițional, precum și a proiectelor care vor determina impactul social și economic din regiune, va fi realizată atât din surse proprii, cât și din surse bugetare în combinație cu instrumente – cheie lansate de Uniunea Europeană pentru a sprijini atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European (Fondul de modernizare și Fondul pentru Tranziție Justă).La finalul procesului de restructurare și decarbonare, Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – cărbune, gaze naturale, surse nepoluante – care îi va asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie modernă, mai puțin poluantă (emisia specifică de CO2 va fi redusă cu aproximativ 38%), care va putea susține în continuare economia locală și națională.

„Nu acceptăm această mascaradă”
Ion Popescu, președintele Sindicatului Renașterea Jilț Sud, a reacționat dur, după ce a aflat că exploatarea Jilț Sud ar urma să fie închisă în anul 2025. „Anunț colegii mei de la Jilț-Sud că în ședința de astăzi (vineri – n.red) administrație-sindicate ni s-a adus la cunoștință că în planul de restructurare este propus ca Jilț-Sud să fie închisă în anul 2025. Am întrebat directoratul dacă a primit ordin de la ministrul-fantomă al Economiei, Virgil Popescu, să nu închidă cariera Husnicioara, că, deh, este din județul pe care l-a păstorit și încă îl păstorește, și să închidă Cariera Jilț-Sud? De ce oare? Presupun că, politic vorbind, Mătăsariul este de culoare roșie și nu culoarea galbenă, culoarea partidului din care face parte prea marele ministru?”, a spus Popescu, care a făcut un apel la unitate către colegii săi din Jilț Sud. „Cum poți să crezi că vom accepta ca la Jilț-Sud, considerată regina cărbunelui în CEO, să fim umiliți în acest fel? De asta vrea conducerea CEO să schimbe noțiunea locului de muncă, să aibă posibilitatea să ne arunce dintr-un loc în altul? Și dacă nu suntem de acord să aibă posibilitatea de a ne da afară de la serviciu? Nu vom accepta și nu vom semna niciun act adițional care să cuprindă această prevedere și mă refer aici la sindicatele afiliate la FNME. Fac apel la colegii mei din Jilț-Sud să strângem rândurile, să fim uniți, să nu acceptăm această «mascaradă», fiind în pericol locurile noastre de muncă”, a mai transmis Popescu.Complexul Energetic Oltenia deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here