Pieţele din Târgu-Jiu, încăpătoare pentru producători

1764

Toţi producătorii agricoli din judeţul Gorj şi nu numai, îşi pot găsi un loc în pieţele din municipiul Târgu-Jiu pentru a-şi valorifica produsele. Conducerea societăţii care administrează sectorul de pieţe din Târgu-Jiu dă asigurări că situaţia de la nivel naţional de suprapopulare a comercianţilor şi producătorilor agricoli din pieţe nu se întâlneşte şi la noi.

Dacă la Administraţia Pieţelor din marile oraşe ale ţării ajung, zilnic, plângeri de la producători că spaţiile destinate valorificării fructelor şi legumelor sunt neîncăpătoare, situaţia este încă una roz la Târgu-Jiu, unde fie că vorbim de comercianţi, fie de producători, toţi aceştia vor avea mereu un loc unde să-şi expună şi vândă marfa.
“Se discută la nivel naţional că în pieţele din ţară nu sunt locuri suficiente pentru ca producătorii să-şi desfăşoare activitatea comercială, şi producţia lor încape pe mâna comercianţilor care vând la suprapreţ. La noi nu este adevărat, nu se întâmplă aşa ceva. (…)Nu vine nimeni într-una din pieţele municipiului şi să nu-i fie repartizată o masă ori, în funcţie de cantitate, să fie ajutat să-şi vândă marfa. N-am închis uşa nimănui, deoarece producătorii vin în sprijinul cumpărătorilor, fiind astfel produse mai multe şi preţuri mai mici. Se ştie că au apărut şi anumite măsuri de comercializare a produselor agricole în pieţe, a apărut atestatul producătorului, carnetul de comercializare. La noi în pieţe au început să-şi procure aceste atestate, dar legea le dă posibilitatea ca în termen de 6 luni toată lumea să aibă aceste atestate”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public SA, societatea care administrează sectorul de pieţe din Târgu-Jiu.

Tarife diferenţiate
În municipiul Târgu-Jiu, societatea Edilitara Public administrează Pieţele Centrale, 9 Mai, Debarcader, Târgul de gross, dar şi târgurile de păsări şi animale. “Am amplasat şi în zonele CAM şi Victoria câteva mese volante, deoarece o parte dintre producătorii care mergeau în acele zone îşi puneau produsele pe jos. Administrăm şi Târgul de gross în care vin producători şi din judeţele Dolj, Olt şi Mehedinţi; avem şi târgul de păsări şi cel de animale. Toate sunt autorizate, funcţionează sub autoritatea DSVSA şi sunt monitorizate săptămânal de inspectorii sanitar-veterinari”, a precizat directorul Edilitara Public.
La nivelul Pieţei Centrale din Târgu-Jiu se întâlnesc circa 200 de comercianţi şi producători agricoli, în timp ce alţi aproape 100 de comercianţi sunt, zilnic, în Târgul de gross. Şi tarifele percepute de către Administraţia Pieţelor sunt unele diferenţiate. “În Piaţa Centrală avem peste 50% producători, sub cupolă avem 192 de mese, din care aproximativ 120 de societăţi comerciale şi peste 60 de producători, iar la exteriorul cupolei sunt numai producători. Şi la Târgul de gross avem 95 de comercianţi, din care vreo 50 sunt producători particulari din judeţele vecine care vin cu cantităţi mari de produse. În Târgu-Jiu este una dintre cele mai bogate pieţe, concurăm cu municipiul Craiova, şi ne apropiem de ei cu aceleaşi preţuri. (…) Legat de preţul unei mese, un producător plăteşte 5,6 lei mp/zi, iar o societate comercială achită 7,1 lei mp/zi. La Târgul de gross avem tarife pe cantităţi: pentru o căruţă percepem 13 lei/24 ore, în timp ce pentru autoturisme şi autovehicule percepem la tonă, adică 13 lei tona/24 ore”, a mai spus Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here