De ce să nu recunosc, eu m-am ferit să-l cotez vreodată pe candidatul la preşedinţie Traian Băsescu. Ceea ce nu l-a împiedicat, prin tot felul de învârteli să ajungă preşedinte şi să-şi subjuge guvernele Boc I-VI, că de Cabinetul MeReU – de numai 78 de zile, cât a rezistat – nu este cazul să mai vorbim. Pe vremea micuţului Boc, Traian Băsescu centra şi tot el dădea cu capul, vorba unui fotbalist născut talent şi mort speranţă – gorjeanul Pripici, ajuns atacant la „U” Cluj, în vremea studenţiei mele.
La americani, adică în Statele Unite ale Americii, preşedintele este, totodată, şi şeful executivului. În aceste condiţii, firesc, intervenţiile unui Barak Obama la Starea naţiunii îşi au rostul. Dar la un preşedinte fost, suspendat şi devenit guvernator al Coloniei numită încă România, a prezenta la un post de televiziune privat şi deci partizan, bazat pe interese comerciale – nu la cel public -, o emisiune Starea naţiunii e de tot hazul. Rlegitimarea preşedintelui suspendat s-a făcut, atâta cât s-a putut, abia după semnarea Pactului de coabitare Ponta-Băsescu. Pe care ultimul nu-l respectă chiar deloc. Şi ieri a fost deacord că părerea lui Ponta despre el şi a lui despre primul ministru Victor Ponta nu s-au schimbat şi nu se pot schimba. Păi, şi-atunci?
După mai multe generalităţi, ca susţinător al maghiarimii cum este cunoscut, a afirmat că înapoierea economică a judeţelor Harghita şi Covasna – unde se întâlneşte cu prietenul Viktor Orban – se datorează faptului că edilii maghiari ai localităţilor şi preşedinţii consiliilor judeţene, tot maghiari, au interzis accesul în zonă altor investitori decât de aceeaşi origine cu ei. Tot Traian Băsescu pretinde că discuţiile sale cu premierul sunt destul de deschise şi vorbesc destul de des. Din alte declaraţii acide ale aceluiaşi personaj reiese cu totul altceva. Critică Guvernul USL pe unde apucă, apoi „uită ce-a zis şi s-a întors şi-a râs”. Faptul că după terminarea mandatului de preşedinte se va ocupa de Mişcarea Populară este treaba lui. Iar inutila Stare a naţiunii va dispărea definitiv! Se referise, ieri, la terminarea mandatului de „Şef al statului”, numai că, să ne ierte Dumnezeu, Constituţia vorbeşte despre un preşedinte cu puteri semi-prezidenţiale. Nicăieri nu există sintagma de „Şef al Statului”. Aşa cum se tot insinuează, ca orice Dictator! Mareşalul Ion Antonescu era de toate. Traian Băsescu s-ar fi vrut aşa ceva, dar nu i-a ieşit. Decât parţial!
Ion Predoşanu
P.S. Comunitatea românilor din orăşelul Holboca(Ucraina) a pus mână de la mână şi a ridicat un bust dedicat Poetului Naţional Nepereche al tuturor românilor de pretutindeni. Înainte ca Bustul lui Mihai Eminescu să fie dezvelit, acesta a fost decapitat/devalizat. Iar apoi refăcut, Bustul lui Mihai Eminescu a fost dezvelit sâmbăta trecută. Prin 1996, am fost la Odesa, unde se ridicase şi dezvelise un Bust din bronz al marelui Eminescu. La festivitatea de dezvelire participase şi Adrian Dohotaru, secretar de stat la ministerul român de Externe. Un accident provocat l-a trecut pe poetul, dramaturgul, eseistul şi omul de cultură Adrian Dohotaru la cele veşnice. Am fotografia cu Bustul lui Mihai Eminescu, dar bustul nu mai există1 Într-atât de răi, naţionalişti şi răzbunători sunt ucrainenii. Despre acre se spune că n-ar fi străini nici de dispariţiile Ion şi Doina Aldea Teodorovici şi chiar a poetului Grigore Vieru (Ion Predoşanu)