Piața Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu a răsunat şi în acest an de glasurile colindătorilor, veniţi din tot judeţul pentru a participa la “Alaiul obiceiurilor de iarnă”, un eveniment organizat anual în ideea de a promova tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă.
Ca în fiecare an, evenimentul a debutat cu o paradă a formațiilor participante, urmată de tradiționalul spectacol de colinde. Anul acesta, la alai au participat formații de obiceiuri din: Cloșani, Tismana, Telești, Bălcești, Polovragi, Bărbătești, Baia de Fier, Bumbești-Jiu și Baia de Aramă. Au mai participat, de asemenea, grupuri de colindători de la Școala Populară de Artă, Liceul de Arte Târgu-Jiu, Palatul Copiilor Târgu-Jiu și Grădinița nr. 6 Târgu-Jiu. Fiecare dintre alaiuri i-au încântat pe cei prezenți cu colinde tradiționale și le-au prezentat obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă.
”Ceea ce prezentăm este acel obicei al familiei de întrunire, de regăsire, de depănare de amintiri. Avem o colindă, un obicei al Caprei, al Ursului și, bineînțeles, nelipsitul Plugușor, vestitorul de an nou. Participăm în fiecare an la acest alai pentru că ține rădăcina verde, iar lucrul acesta face să se vadă puntea aceea între generații, între cei care au dispărut și cei care vin”, a declarat Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi și membru al grupului de colindători veniți din comuna respectivă pentru a prezenta în fața târgujienilor obiceiurile de iarnă specifice zonei.
Cei prezenți au putut asculta și colinde specifice zonei de nord a județului Mehedinți. ”Suntem Ansamblul ”Bordeiașul” de la Clubul Copiilor Baia de Aramă și am pregătit colinde tradiționale din zona de nord a județului Mehedinți. La noi chiar se păstrează aceste obiceiuri. Nu doar se regizează, nu se fac numai scenarii, chiar merg copiii la colindat. Se îmbracă în costume tradiționale și colindă pe ulițele satului”, a spus Georgeta Corlan Enache, coordonatorul ansamblului.
”Alaiul obiceiurilor de iarnă” a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Școala Populară de Artă și Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului”, iar colindătorii au fost răsplătiţi cu daruri de către Prefectura şi Consiliul Judeţean Gorj.
Roxana Lupu