Peșterile, căutate pentru “frigul” din ele

505

Zilele călduroase din ultima perioadă au adus un număr mai mare de turiști la peșterile din județul Gorj, cele de la Polovragi și Baia de Fier fiind cele mai căutate de către cei care vizitează Transalpina. Peștera Muierilor este cea mai căutată de către turiști, ieri la prânz aici fiind coadă la intrare. Vizitatorii erau din toate colțurile țării sosiți aici, inclusiv din străinătate, mulți dintre cei care au ales să facă un tur al peșterii mărturisind că trecuseră și pe Transalpina și urmau să viziteze Clisura Dunării. “De la Botoșani am venit cu familia. Am fost la mare, dar ne-am săturat de atâta căldură și am decis să urcăm și la munte pentru a ne mai răcori. Să intri în peșteră, fie și numai pentru o oră, e ceva nemaipomenit acum. La ce călduri sunt în restul țării, aici e nemaipomenit. O să mergem spre Clisura Dunării de aici și apoi spre cascada Bigăr, după care o să ne orientăm spre Brașov și ne vom întoarce acasă”, a spus un turist.
Cei mai mulți dintre vizitatori erau înfofoliți cu haine groase ca iarna, ei știind că în interiorul peșterii nu sunt mai mult de zece grade Celsius. Gecile și căciulile erau la mare preț, turiștii fiind sfătuiți înainte de a intra în peșteră să își procure haine mai groase, mai ales dacă au probleme cu acomodarea la temperaturile reduse din interior. Ghidul de aici, Constantin Ispas, este îmbrăcat și el mai tot timpul ca iarna, mai ales că mare parte din zi și-o petrece la temperaturi scăzute pentru această perioadă a anului. “Sunt cu cel puțin 20 de grade Celsius mai puțin decât afară și vă dați seama că organismul are nevoie de acomodare. Noi cel puțin aproape că nu am vrea să mai ieșim de aici pentru că acomodarea se face destul de greoi și riscăm să răcim. Turiștii, cei mai mulți, au haine groase cu ei și e un lucru foarte bun pentru că în interior sunt 9 – 10 grade în mod constant”, a spus ghidul.
Toți cei care au vizitat peștera s-au declarat încântați nu doar de ceea ce au văzut aici, ci de ceea ce pot să vadă, în general, dacă sunt turiști în România. “Avem o țară atât de frumoasă încât e păcat să nu o vizităm. La tot pasul sunt frumuseți care trebuie văzute, iar peșterile de aici din Gorj sunt obiective de neratat. În plus, mai scăpăm și de căldura care e în orașe. Am făcut Transalpina și ne-a plăcut tare mult. Am fost și la Târgu-Jiu să vedem operele lui Brâncuși, iar acum am venit aici la peșteri, după care ne vom continua plimbarea prin țară pentru că suntem de abia în primele zile de vacanță”, a mărturisit o turistă bucuroasă de cele văzute pe meleagurile Gorjului.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here