Peste cinci mii de gorjeni s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere

665

Campania de imunizare antigripală pentru sezonul rece 2015-2016 a debutat cu succes în judeţul nostru. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, la mijlocul lunii octombrie, prima tranşă de vaccinuri antigripale, respectiv 3.030 de doze. În prima săptămână a lunii noiembrie, alte 2.000 de doze au ajuns în judeţul nostru, ele fiind deja distribuite în teritoriu. La sfârșitul lunii decembrie, DSP Gorj a primit cea de-a treia tranșă de vaccinuri, respectiv 4.000 de doze. Peste cinci mii de gorjeni au fost imunizați împotriva gripei, de la începutul campaniei, până în prezent, 449 de persoane vaccinându-se în ultima săptămână.

În ultima săptămână, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 449 de gorjeni s-au imunizat împotriva gripei sezoniere. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt distribuite în teritoriu 4.179 de doze de vaccin antigripal. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale.
Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire — cele cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide. Ministerul Sănătăţii reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Recomandările specialiștilor
Măsurile de igienă personală, precum: spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare, sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii și, în special, prin gripă.
De asemenea, medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție sau spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.
Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here