Peste 800 de târgujieni au solicitat subvenţia la încălzire cu lemne ori gaze naturale

529

Încă de pe 22 octombrie, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, prin Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS), a dat startul primirii cererilor târgujienilor cu venituri reduse pentru acordarea subvenţiei la încălzire cu lemne, gaze naturale ori energie electrică, pentru sezonul rece 2018-2019.

Startul depunerii solicitărilor s-a dat începând cu 22 octombrie la Cluburile vârstei a treia din Târgu-Jiu. “Cererile pentru acordarea ajutoarelor de încălzire din acest sezon au început să se depună din 22 octombrie la Cluburile vârstei a treia de pe raza municipiului Târgu-Jiu. Ele pot fi depuse pe tot parcursul sezonului rece. Dacă sunt depuse după data de 20 a lunii în curs, atunci ajutorul va fi acordat cu luna următoare, iar dacă sunt depuse până în data de 20, atunci cetăţenii pot primi ajutorul şi pe luna în curs. Limitele de venit sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi, la fel ca şi cuantumul ajutorului de încălzire. Pentru a se încadra şi a primi subvenţie, cetăţenii trebuie să aibă un venit de maxim 615 lei pe lună per membru de familie. Până la 12 noiembrie situaţia se prezintă astfel: la Clubul din Mioriţei s-au primit 220 de solicitări pentru acordarea subvenţiei la încălzirea cu gaze naturale, la Clubul din Debarcader s-au depus 140 de cereri pentru gaze, iar la Clubul din Olteniţei s-au primit 150 de solicitări pentru subvenţia la lemne şi 330 la încălzirea cu gaze naturale. Până acum nu s-a primit nicio cerere de acordare a ajutorului de încălzire în cazul celor care utilizează energie electrică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Anamaria Ianc.
Subvenţiile pentru încălzirea locuinţei se acordă pe o perioadă de 5 luni, respectiv pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie, pe bază de cerere însoțită de actele doveditoare privind componența familiei şi veniturile acesteia. Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Acesta se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire, acesta fiind cel principal utilizat. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă persoanelor singure şi familiilor care nu-şi permit să plătească toată cheltuiala pentru căldură în timpul sezonului rece, iar acordarea acestui ajutor e prevăzută în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. “Ajutorul pentru încălzirea locuinţei prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă ca măsură de sprijin suportată din bugetul de stat se acordă numai familiilor şi persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum şi în baza legii”, conform actului normativ.
Pentru a putea beneficia de ajutorul de căldură, solicitanţii trebuie să îndeplinească condiţia eliminatorie privind veniturile familiei, astfel: până la 1.082 de lei pentru persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat; până la 786 de lei pentru familiile care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat; până la 615 lei pentru familiile şi persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, lemne, cărbuni și combustibili petrolieri sau energie electrică. În vederea acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinței, autorităţile publice locale vor face anchete sociale, atât la sesizare, cât şi din oficiu. În cazul în care se vor constata discrepanţe între valorile declarate şi cele constatate se va proceda la anularea ajutorului şi recuperarea pe cale legală a prejudiciului constatat.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here