Peste 6.800 de şedinţe de haloterapie, la Salina “Tudor Vladimirescu”

254

Pe parcursul anului trecut, la Salina artificială de suprafaţă “Tudor Vladimirescu” s-au efectuat 6.845 ședințe individuale de haloterapie. De-a lungul anului, la Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, nu mai puțin de 594 de pacienţi au beneficiat de servicii medicale în cadrul Compartimentului de recuperare medicală.

Salina artificială de suprafaţă “Tudor Vladimirescu” funcţionează 7 zile din 7, programările făcându-se şi online, pe pagina de internet a Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. De luni până vineri, salina este deschisă până la ora 19.30, iar sâmbăta şi duminica programul de funcționare al salinei este de la 07.30 la 15.30. Pentru obţinerea de rezultate de prevenţie şi mineralizare a organismului se fac cure de 12 – 18 zile (1 oră /zi), ce pot fi repetate ciclic la câteva luni sau ori de câte salina dobita (2)ori este necesar. Pentru astmatici, depinzând de gradul de manifestare a bolii, se fac cure timp de 24 – 30 zile (1 oră /zi), ce pot fi repetate ciclic, cu o durată de repaus de 3-6 luni, sau ori de câte ori este nevoie. Pentru diverse boli respiratorii, precum: rinita cronică, bronşita, sinuzita, depinzând de gradul de manifestare a acestora, se fac cure timp de 14 – 24 zile (30 minute – 1 oră /zi), cu o durată de repaus de 3-6 luni, sau ori de câte ori este nevoie. O şedinţă de salinoterapie durează 45 de minute. În funcţie de afecţiune, medicul stabileşte numărul de şedinţe necesar fiecărei persoane, numărul minim fiind 12.

Adresabilitate în creștere
Pe parcursul anului 2016, la Salina artificială de suprafaţă “Tudor Vladimirescu” s-au efectuat 6.845 ședințe de haloterapie. “De la 1 ianuarie 2016 până la 31 decembrie, 594 pacienţi au beneficiat de servicii medicale de recuperare medicală respiratorie, însumând 6845 ședințe individuale de haloterapie în Salina Tudor Vladimirescu, completate de medicaţie, kinetoterapie, fizioterapie cu aparate medicale de ultimă generaţie, ultrasunete, microunde, electroterapie, magnetoterapie”, a confirmat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Recuperarea medicală respiratorie se realizează prin tratament medicamentos, salinoterapie, salina dobita (3)kinetoterapie și fizioterapie. Pentru a completa paleta serviciilor și a asigura funcționarea Compartimentului de recuperare medicală respiratorie, au fost achiziționate echipamente ultramoderne de fizioterapie, constând în aparate de: electroterapie, magnetoterapie, ultrasunete și microunde. Haloterapia face parte din categoria tratamentelor fizice non farmaceutice şi este recunoscută ca terapie complementară. Salinoterapia implică pe de o parte inhalarea aerosolilor salini prin căile respiratorii, iar pe de altă parte absorbţia lor la nivelul tegumentului, care este considerat al doilea organ de respiraţie; datorită fenomenului de difuzie, aerosolii salini se răspândesc uniform în atmosfera interioară a incintei haloterapeutice. Şedinţele la salină sunt indicate în emfizem pulmonar, sindrom de apnee, insomnie, depresie, alergii cu simptome respiratorii, boli respiratorii cronice, pneumonii simple sau insuficienţe respiratorii cronice şi altele. Printre efectele salinoterapiei avem: ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi ORL, eliminarea focarelor de infecţii ale tractului respirator, prevenirea răcelii şi gripei, creşterea imunităţii, reducerea stresului.

Relaxare şi confort…
Halocamera Salinei „Tudor Vladimirescu” prezintă confort, siguranţă şi igienă, dotări specifice pentru petrecerea timpului în mod util (TV, calculator, internet, diverse jocuri – rummy, şah, table, lecturarea diferitelor ziare şi reviste), loc de joacă în sare pentru copii, cu diferite jucării din lemn şi nu numai.
Pacientului i se oferă încălţăminte specială, iar îmbrăcămintea rămâne cea obişnuită; pentru afecţiunile dermatologice pacientul poate purta în interiorul salinei halat de baie, în vederea expunerii la aerosoli a zonelor de piele afectate. Salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosolii salini, cu ajutorul cărora sunt tratate diverse afecţiuni, în principal afecţiunile respiratorii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here