Peste 2500 de rovinăreni au participat, vineri, la mitingul prin care cetățenii au încercat să atragă atenția Complexului Energetic Oltenia că nu vor redeschiderea vechiului depozit de cărbune din oraș. Primarul Robert Filip s-a aflat în fața manifestanților, având alături numeroși copii din localitate, toți purtând pe față măști medicinale.
Peste 2500 de oameni din orașul Rovinari au ieșit în stradă față de o decizie dată de Guvern. Oamenii au declarat că sunt nemulțumiți de redeschiderea vechiului depozit de cărbune al termocentralei Rovinari, care ar urma să funcționeze iar la doar câțiva metri de blocuri. Oamenii spun că nivelul poluării în localitate va fi foarte ridicat. Depozitul de cărbune de la cariera Roşia nu are autorizaţie de mediu, dar Guvernul a luat măsura redeschiderii, la solicitarea Complexului Energetic Oltenia, pentru a avea stocuri necesare pentru funcţionarea termocentralei Rovinari pe perioada de iarnă. Participanţii la protest s-au întâlnit, vineri, la ora 16,00, în faţa Casei de Cultură din localitate, după care au mers în marş pe străzile oraşului până la depozitul de cărbune. Oamenii au purtat măşti pe fețe. În fruntea coloanei de protestatari s-a aflat primarul oraşului, Robert Filip, cel care a iniţiat şi organizat acest marş. “Situaţia este generată de cei de la CEO pentru că stocurile le-au vândut căte privaţi. Aşa spun că de zece ani de ani zile că este o situaţie temporară. O să continuăm să protestăm la două săptămâni, pentru a pune oamenii să muncească şi să nu ne mai considere bătaia lor de joc. Cerem să vină Corpul de control al ministrului Energiei“, a spus edilul Filip.
Depozit de siguranță națională
Cei de la Complexul Energetic Oltenia susțin că în acest depozit se asigură stocurile pentru iarnă, iar închiderea ar afecta siguranța națională. “Redeschiderea pentru o perioada determinată a vechiului depozit reprezintă o necesitate din motive care ţin de siguranţa energetică națională – obiectiv primordial care ar trebui să fie conștientizat de orice factor politic, inclusiv din administrația publică locală. Depozitul trebuie să asigure stocul de cărbune necesar funcționării SE Rovinari cu 3 grupuri energetice în perioada de iarnă. Folosirea temporară a vechiului depozit nu poate fi realizată prin dispoziții ale conducerii CE Oltenia, ci numai prin decizii guvernamentale, acestea având la bază siguranța sistemului energetic național conform estimărilor Dispeceratului Energetic Național pentru acest sfârșit de an. Pentru perioada utilizării depozitului vechi, CE Oltenia a adoptat măsuri de protecţie a factorilor de mediu, respectiv montare de panouri fonoabsorbante cu o înălţime de peste 4 m, pe o lungime de cca 900 m, precum și carcasări ale punctelor de deversare și înlocuirea rolelor uzate, influența asupra mediului înconjurător urmând a fi monitorizată permanent. De asemenea, două mașini cu apă vor asigura umectarea cărbunelui pe perioada depunerii în depozit“, a anunțat CEO, vineri, printr-un comunicat de presă.
A.STOICA