Peste 17 milioane de lei de la Ministerul Sănătății pentru spitalele din Gorj

1202

Unitățile spitalicești din județul Gorj au primit recent fonduri de peste 17 milioane de lei de la Ministerul Sănătății în vederea procurării de aparatură și echipamente medicale.

Ministerul Sănătății a trimis, luni, o adresă către conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj prin care informează cu privire la faptul că s-au alocat fonduri către unitățile spitalicești din județul nostru în vederea procurării de aparatură și echipamente medicale. Mai precis suma alocată pentru toate spitalele din Gorj a fost de 17.166.000 de lei. Această sumă a fost repartizată astfel: Spitalul Orășenesc Novaci – 1.393.000 de lei; Spitalul Județean Târgu- Jiu – 10.283.000 de lei; Spitalul Municipal Motru – 708.000 lei; Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu – 1.041.000 lei; Spitalul Orășenesc ,,Sf. Ștefan” Rovinari – 849.000 lei; Spitalul Orășenesc Turceni – 2.423.000 lei; Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu” Runcu – 469.000 lei.

Dotări cu noi echipamente
Din suma alocată, la Spitalul Municipal Motru se va cumpăra un ecograf, o masă de operație și un microscop operator oftalmologie. De asemenea, din banii de la Ministerul Sănătății, la Spitalul ,,Sf. Ștefan” Rovinari se va achiziționa: un ecograf portabil cu 3 sonde; un computer radiologic; se va implementa un sistem de arhivare PACS pentru radiologie și imagistică medicală; 2 monitoare funcții vitale; un defibrilator automat; un electrocardiograf cu 6 canale; centrifugă – 3 bucăți; microscop – 2 bucăți; un analizor hematologie și un aspirator medical. Aparatură medicală nouă se va cumpăra și la Spitalul Orășenesc Turceni, fiind vorba despre: un aparat Roentger Digital Post I și II; 2 mese de operație ginecologie; o masă de asistat nașteri; o masă mici intervenții ginecologie; un aparat de anestezie, 4 lămpi scialitice cu lumină rece; un electrocauter pentru ginecologie; câte 2 truse instrumentar pentru ginecologie și chirurgie generală; un sterilizator; un ansamblu integrat incubator deschis; două monitoare funcții vitale; un monitor funcții vitale pediatric; 2 aspiratoare ATI; un videolaringoscop neonatologie; 2 EKG cu 12 derivații; 5 paturi ATI cu saltea antiescară; 2 defibrilatoare externe; un aparat încălzire pacient.
Totodată, din suma de 469.000 de lei alocată Spitalului de la Runcu se va achiziționa: un echipament detecție rapidă a Mycobacterium Tuberculosis; un ecograf multidisciplinar; un videomicroscop optic binocular; centrifugă de laborator; un agitator orbital cu timer și platformă largă pentru containere de diferite tipuri. Din banii primiți de la Ministerul Sănătății, investiții în echipamente se vor face și la Novaci. Astfel, se vor cumpăra: un aparat radiologie la patul bolnavului; un aparat radiologie digitală; un spirometru conectat la PC pentru stocarea rezultatelor; un cardiotocograf; 2 electrocardiografe; un electrocardiograf pediatric; 4 dulapuri de instrumente și medicamente; un aparat încălzire pacient; o targă pentru transportul pacientului; un sistem de sutură mecanică cu comandă și control electronic. Echipamente medicale noi se vor cumpăra și la Spitalul Bumbești-Jiu, astfel că din cei peste un milion de lei alocați de la Ministerul Sănătății se vor achiziționa: 7 monitoare pacienți funcții vitale; 2 electrocauter cu ligashure; un EKG; 2 truse instrumentar; o lampă scialitică; o masă de operație electrică și hidraulică; un analizator hematologie; un ureteroscop; un litotritor Punch; o trusă osteosinteză; un rezectoscop bipolar și un set instrumentar de bază. Cea mai mare sumă a ajuns de la Ministerul Sănătății către Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu și anume 10.283.000 de lei. Acești bani vor fi cheltuiți pentru achiziționarea următoarelor: o stație de colorare standard și montare lame și lamele; 7 lămpi de operații; 6 aparate ventilație; o trusă endoscopie digestivă pentru gastroscopie și colonoscopie; o trusă esofagoscopie cu instrumentar pentru adulți; o trusă de laringoscopie suspendată; un audiometru cu cabină; un aparat de radiologie digital cu 2 posturi; 2 mese de operații ginecologice; o masă operații urologie; trei mese de operații; o masă operații ortopedie; ecografe; un grup electrogen; 220 de defibrilatoare; un computer tomograf cu 64 slice-uri; 7 aparate de anestezie; două aparate de ventilație pentru transport; un ecograf Doppler color portabil; 8 injectomate; două mese electrice de consultații ginecologice.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here