Peste 110.000 de gorjeni au votat la referendum

555
La sediul Autoritatatii Electorale Permanente (AEP) sunt prezentate, in cadrul unei simulari, etapele si procesul de votare a candidatilor pentru Parlamentul European, dar si referendumului asupra Justitiei, ce va avea loc duminica, miercuri 21 mai 3019, in Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

36,84% dintre gorjeni au votat la Referendumul pentru Justiție. Mai precis, 110.156 de votanți, dintre care 16.763 pe liste suplimentare și 357 cu urna mobilă. Cea mai bună prezență la vot s-a înregistrat într-o comună cu primar PNL, referendumul fiind convocat la inițiativa președintelui Klaus Iohannis.

O prezență la vot, de peste 40%, s-a remarcat în localitățile Turcinești, Schela, Urdari, Săcelu, Prigoria, Peștișani, Turceni, Tismana, Novaci, Negomir, Mușetești, Ionești, Lelești (peste 51%), Hurezani, Dănești, Ciuperceni, Cîlnic (68,10%), Bumbești-Pițic, Bărbătești, Bălănești, Arcani și Alimpești.
Cele două întrebări la care românii au fost invitați să răspundă au fost: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru faptele de corupție?”, respectiv „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.
La ambele întrebări, peste 80.000 de gorjeni au răspuns cu „DA”, dând astfel un vot de blam parlamentarilor care au vrut să aducă modificări legilor Justiției.
Potrivit legii, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.
La nivel național, peste 41% dintre români au votat la referendum, iar peste 80% dintre votanți au răspuns cu „DA” ambelor întrebări. „Peste 6 milioane au spus «DA» la referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României și au dat astfel o lecție dură populismului, demagogiei și discursului antieuropean și antijustiție promovat în campanie și nu numai de PSD. Ieri (n.r. duminică) a câștigat România europeană, România democratică, în care justiția este și trebuie să rămână independentă, România în care hoții și infractorii stau la pușcărie nu în fruntea statului”, a declarat, luni, președintele Klaus Iohannis.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here