Pesta porcină sărăceşte bugetul! – Despăgubiri de peste 250.000 de lei pentru proprietarii porcilor sacrificaţi din Gorj

1385

284 de capete de suine s-au sacrificat în Gorj de la apariţia primului focar de pestă porcină. Până în prezent, s-au plătit despăgubiri de peste 140.000 de lei, alţi 115.446 de lei urmând a fi viraţi către proprietarii porcinelor sacrificate.

Chiar vinerea trecută s-au făcut plăţile către proprietarii porcilor sacrificaţi la nivelul municipiului Târgu-Jiu. „Am început despăgubirile pentru proprietarii suinelor ce au fost sacrificate ca urmare a confirmării în mai multe localităţi a focarelor de pestă porcină. Chiar vineri am făcut cele mai recente plăţi pentru proprietarii din Târgu-Jiu. De la debutul plăţilor, am achitat până acum suma de 140.576 de lei, şi ne-a mai rămas de achitat încă 115.446 de lei, bani ce îi vom da proprietarilor din judeţ până la sfârşitul acestei luni. Până în prezent, la nivelul judeţului au fost sacrificate 284 de capete de porcine. La ora actuală, în Gorj avem 30 de focare de pestă porcină africană în 20 de localităţi, plus focarul de pe fondul de vânătoare nr. 8 Suşiţa ce aparţine Asociaţiei Cerbul Carpatin. Ultimele localităţi în care s-au confirmat focare de pestă porcină africană sunt Dragoteşti, Vârţ, Hurezani, Slivileşti, Bolboşi, Brăneşti şi Stăneşti”, a declarat Robert Spînu, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.Autorităţile recomandă ca populația să nu se panicheze, întrucât au fost luate toate măsurile de dezinfecție și de prevenire a răspândirii bolii: au fost luate măsuri de carantină și au fost aplicate covoare la intrările și ieșirile din localități pentru dezinfecția roților autovehiculelor. Gospodăriile infectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploataţiilor. DSVSA Gorj solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here