Pentru management defectuos, Parchetul Gorj, sub monitorizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova

392

Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după controlul desfăşurat în perioada 8-12 septembrie 2014, a luat decizia de a continua monitorizarea desfăşurată asupra Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, asta, urmare a scăderii cauzelor vechi soluţionate şi a creşterii numărului dosarelor vechi aflate în lucru la aceste instituţii. Ambele rămân însă sub monitorizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, aici Inspecţia Judiciară a CSM urmând să repete controlul în următoarele 6 luni. La Parchetul Gorj s-a constatat şi un management defectuos, în primul semestru al acestui an, de care s-ar face vinovat actualul prim-procuror adjunct al instituţiei, Felicia Cocoş.

Parchetul Gorj, deşi are o conducere nouă, adică un prim-procuror în persoana Michaelei Teodorescu, recuperează greu din handicapul creat de cauzele vechi nesoluţionate în instituţia aflată anterior sub conducerea lui Gheorghe Focşan. Intrat astfel sub monitorizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, după ultima verificare a Inspecţiei Judiciare, Parchetul Judeţean Gorj nu scapă astfel de ochii vigilenţi ai superiorilor, asta deoarece, la ultimul control, s-a constatat doar o reducere cu 54% a cauzelor soluţionate şi creşterea numărului dosarelor vechi aflate în lucru. De altfel, această unitate de parchet avea în lucru, la Poliţie, 52 de dosare penale mai vechi de un an de la data sesizării, asta la 30 septembrie 2013, ca la 27 august 2014 numărul dosarelor aflate în această situaţie să fie de 65. De asemenea, dosarele aflate în fază de urmărire penală, procedură începută de 6 luni, au crescut de la la 23 în data de 30 septembrie 2013 la 53, în data de 27 august 2014.
De altfel, în luna septembrie a acestui an, conducerea Parchetului Gorj a organizat o şedinţă comună cu cea a IPJ Gorj pentru a analiza cele 65 de dosare penale cu o vechime mai mare de un an de la înregistrare dar şi cele 53 de dosare penale în cadrul cărora s-a dispus începerea urmăririi penale, cu mai bine de 6 luni în urmă.

Cocoş, acuzată de management defectuos
În cadrul raportului, întocmit după ultima verificare din septembrie a Inspecţiei Judiciare la Parchetul Gorj, se stabileşte şi aportul ineficient adus istituţiei de către Felicia Cocoş, actualul prim-procuror adjunct al acestei instituţii. “Din analiza de bilanţ rezultă că, în primul semestru al anului 2014, când funcţia de prim-procuror a fost parchet tg jiu 3ocupată prin delegare de prim-procurorul adjunct Felicia Cocoş, indicatorii statistici au scăzut comparativ cu primul semestru al anului 2013. Astfel au scăzut cu 42% numărul cauzelor soluţionate, de la 307 cauze în 2013 la 178 de cauze în 2014. A scăzut cu 17% şi numărul rechizitorilor, de la 24 în 2013 la 20 în 2014. A scăzut şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată prin rechizitoriu, de la 45 în 2013 la 35 în 2014 şi numărul arestaţilor preventiv, de la 16 în 2013 la 10 în 2014”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare. În acelaşi document se precizează că scuza celor de la Gorj a fost că ineficienţa s-a datorat fluctuaţiilor de personal şi de intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a celui de Procedură Penală. “Apreciem că o scădere de 42% nu se poate justifica numai prin fluctuaţia de personal şi intrarea în vigoare a noilor coduri ci printr-un management defectuos”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM.

Probleme şi la Parchetul Motru
Inspecţia Judiciară a impus astfel atât la Parchetul Gorj cât şi la cel din Motru continuarea monitorizării făcute de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la ultima unitate motivându-se că s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de dosare mai vechi de un an de la sesizare, şi mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale. De altfel, la Parchetul Motru se aflau în această ultimă situaţie, la 11 septembrie 2014, 126 de dosare, numărul crescând de la 69, aflate în cercetare la 4 octombrie anul trecut.
La această unitate nu s-a constatat management defectuos şi doar carenţe care pot fi remediate. Oricum instituţia rămâne sub monitorizare şi va fi călcată de Inspecţia Judiciară, iar, în următoarele 6 luni de zile.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here