Pensionarii militari gorjeni, solidari cu minerii din Oltenia

1103

Începând de luni, 22 februarie, în fața Prefecturii din Târgu-Jiu, zilnic, câteva zeci de angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) protestează pentru aplicarea legii privind reducerea vârstei de pensionare, salarii mai mari în sistem și condiții mai bune și mai sigure de muncă. Acestora li s-au adăugat, în semn de solidaritate, și reprezentanții pensionarilor militari care fac parte din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – Filiala Târgu-Jiu și Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM) – Filiala Gorj.
Liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica, a declarat că protestul aparține minerilor și energeticienilor care își cer drepturile. „Acest protest este al minerilor și al energeticienilor nu ne aparține nouă, liderilor de sindicat. Este un protest care cere implementarea unui proiect aflat la Camera Deputaților pentru reducerea vârstei de pensionare. Oamenii politici de aici din Gorj și cei de la putere cunosc acest proiect de lege și îl tot țin în stand-by. (…) Noi, unii lideri de sindicat, am dorit să salvăm Complexul Energetic Oltenia, am adus oameni care vin cu soluții pentru a produce energie pe cărbune fără poluare. Nu înțelegem de ce conducerea companiei, oamenii politici, nu vor să implementeze acele proiecte. (…) Noi nu vom pleca de aici până nu vom primi un document de la Prefectură, dorim o întâlnire cu premierul, nu cu ministrul Economiei. (…) Suntem un județ bogat, dar vom ajunge oameni săraci. Va veni insolvența (companiei n.r.)” – a spus Nicu Bunoaica.
Domnul Constantin Crețan, lider de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a apreciat gestul pensionarilor militari gorjeni și vor continua, împreună, protestele și pichetarea Prefecturii Gorj.
„Acțiunile rezerviștilor militari sunt îndreptate împotriva actualilor guvernanți vremelnici, care odată instalați în fotoliile confortabile ale instituțiilor de stat, mult prea servili față de interese de grup și al unui capital transnațional, uită prea devreme promisiunile din campania electorală, aruncând toată greutatea unei crize reale, exclusiv pe umerii salariaților, pensionarilor și investitorilor români. Militarii și polițiștii în rezervă și în retragere, se simt batjocoriți constant, prin inițiative legislative care încalcă, flagrant, Tratatul de aderare la NATO, prevederile Parteneriatului Strategic, legislația europeană și Constituția României – Art.47, al. (1) -, răpindu-le toate drepturile și periclitând obligațiile militare asumate prin tratate. Aceștia doresc să se bucure ca parteneri NATO și UE de același statut și același respect ca în toate celelalte state membre!” – a precizat col. (rtr.) Vasile Munteanu – președintele Filialei Gorj a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
În ziua de 25 februarie 2021, Ringo Dămureanu, în calitate de Vicepreședinte A.U.R. și deputat de Oltenia, împreună cu liderii A.U.R. Dolj – Ionel Gheorghe și Gorj – Nicu Fîciu, s-au întâlnit cu reprezentanții Sindicatului „Solidaritatea 2013” al minerilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) și al pensionarilor militari care protestează în fața Prefecturii Gorj.
„În urma întâlnirii cu protestatarii am stabilit că AUR va susține revendicările economice și sociale ale celor 12.000 de salariați ai CEO. În Parlament, voi susține un amendament pentru reducerea vârstei de pensionare a minerilor, ca urmare a extrem de gravelor probleme de sănătate și a faptului că sectorul minier este pe cale de restrângere a activității”- ne-a relatat deputatul Ringo Dămureanu, președintele Comisiei pentru Constituționalitate și membru al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților.
Reprezentanții A.U.R. s-au întâlnit și cu reprezentanții pensionarilor militari, prezenți la protest în semn de solidaritate cu energeticienii și minerii gorjeni. Cu acest prilej, col. (rtr.) Vasile Munteanu – președintele Filialei Gorj a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate a înmânat domnului deputat un set de revendicări ale acestora. Aceste revendicări se referă la faptul că de aproape cinci ani pensiile acestora nu au mai crescut, nefiind nici măcar actualizate, acestea situându-se sub nivelul unor categorii sociale aflate pe grila de jos a indicatorilor de salarizare. „Acești oameni care au făcut eforturi uriașe atât timp cât au slujit țara sub drapel. Au fost supuși unor privațiuni militare deosebite, ce nu se întâlnesc în viața civilă și de aceea nu merită umilința și indiferența actualilor guvernanți, care abia instalați în fotoliile guvernamentale sau parlamentare, au uitat de promisiunile din campania electorală. Nu este nimic mai adevărat că această categorie socială – rezerviștii militari – nu au pensii speciale, sau așa cum a trâmbițat o parte a mass-mediei aservite, pensii nesimțite, ci prin modificări legislative ale legii pensiilor militare au fost supuși unor discriminări umilitoare, fiind împinși la marginea societății. Suntem aici pentru a ne alătura protestelor minerilor și a le susține demersurile. Dincolo de revendicările lor specifice, cauzate în principiu de intenția guvernului de a închide minele de cărbuni, minerii se confruntă cu aceleași probleme financiare și sociale ale întregii societăți, create de lipsa de viziune a guvernului actual: înghețarea pensiilor și salariilor, neactualizarea acestora nici măcar cu rata inflației, creșterea vertiginoasă a prețurilor fără măsuri de protecție socială, scăderea puterii de cumpărare, lipsa unor programe de redresare economică, spectrul șomajului. Din păcate acești oameni, care altădată constituiau o forță economică și umană, astăzi sunt divizați, manipulați și sub aparența implementării unor programe de reziliență sau reconversie profesională, cad pradă unor interese personale și de grup, zeci de euro din fondurile alocate fiind sifonați în buzunarele altora. Ca și militarii, acești oameni, sunt supuși unor privațiuni cauzate de dificultățile lucrului în subteran sau a vicisitudinilor vremii, în cazul minelor de suprafață. La acestea se adaugă riscul iminent de accidente de muncă ce se datorează lipsei de retehnologizare și protecției locurilor de muncă, de multe ori ei riscându-și viața așa cum noi ne-am riscat viața în teatrele de operații”, – a precizat col. (rtr.) Vasile Munteanu.
Societatea românească, în ansamblul ei, prin demonstrațiile și manifestările din stradă, dă un avertisment major guvernanților și politicienilor, de orice culoare politică. Militari, polițiști, mineri, cadre medicale, profesori, comercianți, și alte categorii sociale, refuză să mai fie umiliți, batjocoriți, să fie ignorați și lăsați în afara dialogului, de aroganța infatuată a unor politicieni cu o ținută morală îndoielnică. Intențiile protestatarilor, în cazul în care guvernul va refuza orice formă de dialog, este de a continua, în aceeași notă, acțiunile de protest, pentru rezolvarea urgentă a problemelor ridicate, dând și un semnal de unitate, de solidaritate, față de revendicările susținute de diferitele segmente sociale, așa cum au făcut și aici, la Târgu-Jiu.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, U.Z.P.R. Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here