Pensionarii din Tismana dăruiesc bucurii, la Dobriţa

513

Da. A fost şi distracţie, bucurie sufletească pentru nişte oameni uitaţi de cei dragi. Nu şi de societatea care are grijă de ei. Aşa necăjiţi cum sunt şi le creează o mare familie. De la mai tineri la bătrâni în cârje, în câte două bastoane ori chiar în cărucioare cu rotile.
Din iniţiativa femeilor din Asociaţia pensionarilor oraşului Tismana, preşedinte Rodica Neamţu, în după amiaza zilei de Sfânta Mărie Mică, în calendarul creştin ortodox Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, pensionarele tismănence au mers cu daruri la Dobriţa, unde mai fuseseră şi în preajma Sărbătorii Crăciunului de anul trecut. Şi au dus îmbrăcăminte pentru toamnă şi iarnă, ceva mai călduroasă şi puloverele erau făcute chiar în casă, de mâinile lor pricepute. Normal, le-au oferit şi ceva dulciuri. După care a început un mult aşteptat şi îndrăgit spectacol folcloric, cu cântece populare pe care s-au jucat hore şi sârbe.
Beneficiarii şi spectatorii sunt oameni necăjiţi, vârstnici sau mai tineri veniţi la recuperare. Ei sunt locatarii Complexului de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa, din cadrul DGASPC Gorj, al cărui director general, Dumitru Cotrună, se străduieşte să nu le lipsească nimic. Acel nimic este un fel de a spune, întrucât mulţi sunt suferinzi cu boli specifice vârstei înaintate, iar alţii sunt internaţi pentru recuperare.
Cel puţin aşa am priceput de la vrednicul Şef al CA Dobriţa, Constantin Petcoiu. Om care-i cunoaşte pe toţi pacienţii după nume şi chiar după afecţiuni. Aşa, de pildă, îmi manifestam admiraţia pentru doi-trei tineri ce s-au prins în hore şi sârbe, dintre care unul dintre ei ducea hora-nainte. Am rămas surprins când l-am văzut apoi şezând pe un scaun şi făcea mişcări repetate din cap, înainte şi înapoi. Totuşi, în horă râdea ca unul fericit şi normal, poftindu-i pe alţii lângă el. Domnul Constantin Petcoiu m-a lămurit: recuperarea este benefică şi dă rezultate, dar păcătoasele de dizabilităţi mai pot să revină.
Tânărul pe al cărui chip strălucea bucuria, din păcate, revenise la starea lui de pacient. Şi nu este singura tristeţe pe care-am simţit-o. Este adevărat că aplaudau şi oamenii din scaunele cu rotile. Cu toţii. Dar, la un moment dat pe un bătrân l-a podidit plânsul. Alte două bătrâne s-au retras din pricină că muzica boxelor li se părea mult prea tare şi le vâjâia capul.
A nu se înţelege că manifestarea generozităţii pensionarelor din oraşul Tismana, sprijinite şi de Primarul ing. Marian Slivilescu, nu şi-a atins scopul. Au fost nenumărate momente de extaz, cu ropote de aplauze la cântecele populare interpretate de talentatele soliste Rodica Ivaşcu-Mitrea, de Mioara Târban, dar şi de mai tânăra Andra Popescu.
Poeta Maria Şerban Silivaş le-a recitat câteva poeme din volumele sala „Lostriţa albastră” şi „Muntele ascuns”. Poezii mai scurte, ascultate cu sfinţenie de cei prezenţi şi chiar aplaudate, ici-colo. Înainte de a recita, un om la a doua tinereţe o întrebase, când a văzut cărţile, dacă-i sunt CD-uri cu muzică populară. Observaţia Mariei Şerban Silivaş, ceva mai sentimentală, cum că ar fi şi ceva cinism în cele petrecute la Dobriţa nu reuşesc să-i dau o replică.
Una peste alta, dar din dar se face Raiul. Iar Şeful CA Dobriţa, Constantin Petcoiu, le-a mulţumit pensionarelor din oraşul Tismana şi artistelor ce le-au bucurat sufletele lor firave şi în suferinţă celor 50 de oameni ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă, ca şi mai tinerilor din Centrul de recuperare şi Reabilitare, unsprezece la număr.
Din sala unde a avut loc spectacolul, la despărţire, au fost voci din public sincere: „Să mai veniţi pe la noi! Cel târziu înainte de Crăciun.”
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.