Pensionarea unui dascăl eminent

7887

Filosofia vieții marchează în existența umană mai multe elemente definitorii: adolescența, majoratul, căsătoria, pensionarea. Fiecare moment își are specificul vârstei, cu preocupări, cu realizări și proiecte de viitor. Momentul pensionării însă reprezintă o încununare a tuturor celorlalte etape, un bilanț al unei activități profesionale, familiale și sociale, parcurse de o persoană de-a lungul vieții active.
Este un eveniment cu profundă încărcătură emoțională, care ne provoacă pe toți să ne amintim de frumoasele momente petrecute alături de domnul profesor.
Voi încerca în aceste câteva cuvinte să cuprind o carieră de excepție a dumnealui.
Menirea unui profesor este aceea de a forma și a transmite mai departe propriile sale cunoștințe, aceasta a fost și preocuparea domnului profesor.
Așa cum discipolii se adunau în preajma unui maestru spre a primi învățăturile lui și adesea spre a le continua și dezvolta, tot așa elevii școlii noastre căutau prezența dumnealui și-i ascultau explicațiile și sfaturile. Era frumos să vezi elevii interesați să aprofundeze disciplinele predate de către dumnealui și dornici să participe la competiții. Spiritul de competiție și dorința de a fi cei mai buni le erau insuflate de câte ori se ivea ocazia de către domnul profesor.
Ce este pentru învățăceii școlii, domnul Voicu?
Un profesor de la care au primit o pregătire temeinică, un profesor care nu a rămas în uitare nici după ce elevii au devenit absolvenți.
Spiritul de colegialitate l-a însoțit mereu pe domnul profesor. Nu existau situații în care să apelezi și să nu primești materialul de care aveai nevoie. A fost un exemplu de punctualitate, patriotism și generozitate. Discuțiile cu dumnealui pe teme de specialitate erau de fiecare dată o revelație. De asemenea , dorința de a face mai mult pentru copii, de a-i mobiliza au fost mereu un scop al activității dumnealui. Chiar dacă a avut multe sarcini de îndeplinit, a dovedit de fiecare dată că este un om capabil, bine pregătit, înzestrat cu hărnicie și abnegație. Ne va fi greu să ne obișnuim cu gândul că nu îl vom mai vedea la școală, dar, cu siguranță de câte ori îl vom întâlni pe stradă sau se va gândi să ne viziteze aici, va fi pentru noi aceeași prezență agreabilă.
Echipa de profesori din școală a fost puternică pentru că a avut parte de oameni puternici, cu tărie de caracter și cu spiritul lucrului bine făcut.
Rezultatele de la concursurile locale, județene și naționale sunt răspunsul la orele pe care domnul Voicu le-a petrecut alături de elevii școlii, pentru a duce mai departe prestigiul acestui lăcaș de învățământ, pentru a demonstra că se poate, că și aici la Albeni sunt tineri care pot deveni personalități marcante ale societății noastre. Și-a învățat elevii să-și apere cu demnitate punctul de vedere, să fie ambițioși, dar și toleranți, iar ca viitori adulți să nu lase pe alții să le hotărască destinul. A impus școlii cursul ascendent, elegant, pe care noi îl continuăm spre bunul renume și satisfacția noastră a tuturor. A dăruit din noblețea spiritului și primește din frumusețea recunoștinței.
Ca semn de recunoștință pentru cei 44 de ani de activitate desfășurată în cadrul Școlii Gimnaziale Nr Albeni, consider că domnul profesor Voicu Teodor merită să fie declarat cetățean de onoare al comunei Albeni.
Domnule profesor, vă doresc multă sănătate, viață lungă și să aveți parte de liniște sufletească!
Am fost onorat să am un coleg de catedră de talia dumneavoastră!
Cu stimă și respect Prof. Înv. Primar Valer Iosu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.