Penitenciarul cu purtător de cuvânt puşcăriabil

380

penitenciarul pag 1Ne bucură faptul că suntem citiţi, inclusiv de către angajaţii Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor. Aşa se explică, probabil, reacţia celor de la Bucureşti de a schimba pe site-ul propriu, cu promptitudine, echipa managerială a Penitenciarului Târgu Jiu.

După ce, pe site, fuseseră uitaţi la comandă Bălă Constantin, Pop Octavian şi Lăzăroiu Daniel. Din vremuri demult apuse, fiind daţi jos la intervenţia DNA Târgu Jiu, în baza implicării acestora în fraudarea unor sume dintr-un proiect educativ cu fonduri de la Comisia Europeană.

Când pisica nu-i acasă, şoarecii joacă pe masă !

Ca o ciudăţenie, timp de două zile – 8 şi 9 decembrie 2011 – purtător de cuvânt la Penitenciarul Târgu Jiu este nimeni altul decât juristul Adrian Chertes, desemnat prin ordinul de zi al unităţii. Un ordin de zi cam neortodox, din moment ce juristul Adrian Chertes face parte din lotul celor urmăriţi penal în dosarul aflat la DNA Târgu Jiu şi poate fi, până la urmă, chiar puşcăriabil. Dar cum directorul Marin Calotă este într-un scurt concediu, cam aşa se-ntâmplă. Vorba aceea: „Când pisica nu-i acasă, şoarecii joacă pe masă”. De ce a fost posibil ba juristul Adrian Chertes să ţină loc de purtător de cuvânt? Pentru că directoarea adjunctă Raluca Niţoiu, care fusese desemnată purtător de cuvânt, oficial, în baza unor maşinaţiuni din umbră, nu se găsea în unitate în aceste două zile. Domnia sa fusese plecată, în interes de serviciu, la Craiova. Participă la o instruire pe probleme de educaţie cu reprezentare regională ce are loc la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova. Din partea ANP, de instruire răspunde doamna Ioana Morar, directorul educativ al instituţiei. Oare chiar nu se găsea o altă persoană mai puţin pătată?

Lungi deplasări în străinătate, tocmai acum, în an de criză!

Dar, cum aminteam, şi cu un alt prilej, neregulile din sistemul penitenciarelor româneşti nu au început şi nu sfârşesc la Penitenciarul Târgu Jiu. Chestorul Ioan Băla, directorul general al ANP, profită şi el de banii publici. Mizilicurile cu chiriile ilegale ale unor cadre de comandă ale Penitenciarului Târgu Jiu pălesc în faţa cheltuielilor imense pe care le face „Jupânul” Băla. Abia revenit dintr-o deplasare tocmai la Hanoi, în Republica Vietnam, a mai făcut un schimb de experienţă şi-n Statele Unite ale Americii. De unde s-a întors la timp. Adică, n-a rămas acolo mai mult decât trebuie. Risca să fie prins în ofsaid de însuşi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Tupeu” de ministru !

În data de 7 decembrie 2011, fără să i se fi cerut voie chestorului Ioan Băla, a avut loc o şedinţă de lucru la nivel de conducere ANP – Ministerul Justiţiei. Iar curajosul Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, i-a cam urecheat pe chestorul Ioan Băla şi pe subordonaţii acestuia. Pur şi simplu, ministrul şi-a permis să le transmită un mesaj prompt în care problemele principale sunt: Atenţie sporită în gestionarea sistemului penitenciar, în special a relaţiei cu personalul; Analiza managementului ANP, subliniind că se anunţă o situaţie economico-financiară dificilă în care nu se permit aventuri manageriale, recomandând să dispară practica împuternicirilor pe funcţii, aceasta fiind dezavuată de conducerea ministerului; ANP va trebui să pună în mişcare cât mai urgent mecanismele de scoatere la concurs a tuturor posturilor de conducere vacante; Dialogul social şi transparenţa decizională să fie repuse în drepturi; S-a criticat situaţiile în care ANP încearcă să pună Ministerul Justiţiei să valideze acţiuni ale ANP în termene nerezonabile şi de o manieră formalistă, de genul proiectului cu fonduri europene de la Penitenciarul Târgşor, la care este parte şi Penitenciarul Târgu Jiu; Stricteţe mare în domeniul salarizării, al actelor normative, drepturi salariale şi condiţii de lucru. Astfel, toţi directorii vor trebui să alcătuiască şi să prezinte, în cel mai scurt timp, câte o analiză-diagnostic a sectorului pe care-l coordonează.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here