Penalii din Penitenciarul Târgu-Jiu, avansaţi la excepţional

185

penitenciarUrmăriţii penal din Puşcăria Târgu-Jiu sunt recompensaţi de conducerea unităţii de detenţie, prin avansări în grad şi premieri. Premiile sunt în bani şi provin de la bugetul Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor(ANP). Unul dintre urmăriţii penal, chiar în două dosare, este propus astfel, de Ziua Penitenciarelor, pe 29 iunie, la excepţional. Alţii primesc titulaturi nemeritate şi asta pentru că se profită de nefinalizarea dosarului aflat la DNA Gorj, prin trimiterea împricinaţilor în judecată.

Vrem nu vrem, Penitenciarul Târgu-Jiu se-ntrece în a face fel de fel de necurate. Unele în dispreţul legii chiar, că al bunului simţ sigur nu. Şi tot nu le pasă că lumea se mai schimbă, iar legalitatea e clamată în mai toată Europa. Doar ei se ambiţionează să ne convingă că suntem în România. Unde orice este posibil. Dacă vor muşchii lor.

Noul director – Polică se mândreşte cu penalii lui

Aplicând o strategie mai veche, de pe timpuri ce le credeam demult apuse, proaspătul director al Penitenciarului Târgu-Jiu, economistul Ion Popescu, ţine cu tot dinadinsul să se pună bine cu toată lumea. Aşa crede domnia sa că-şi întăreşte poziţia. Şi s-a gândit i-ar stăpâni mai bine dacă i-ar propune la oarece titluri onorante. Mai ales pe cei urmăriţi penal. Oare alţii n-o mai avea în subordine? Aşa de-o pildă, agentul Mihai Paleologu, fost secretar şi arhivar dar urmărit penal în două dosare pentru fals şi uz de fals – în primul, că între timp a apărut şi al doilea dosar – este propus pentru avansare – la excepţional! – pe 29 iunie, cu ocazia Zilei Penitenciarelor. Ca ex-director adjunct cu probleme economico-administrative, directorul Ion Popescu, o fi având niscaiva obligaţii faţă de Iuliana Rogoveanu. Căci ea deţine funcţia de contabilă şefă, deşi este una penală, fiind propusă finanţista anului 2011! Bineînţeles, urmează a fi premiată tot pe 29 iunie.

Premianţii – obligatoriu demişi în anul următor?

Şi uite aşa, devine aproape o tradiţie la nivelul Penitenciarului Târgu Jiu, când chestorul Ioan Băla l-a avansat la gradul de Comisar şef pe demisul director Constantin Bălă, la cererea DNA Gorj, pe 29 iunie 2011. Ori, cumva, se încearcă stabilirea unei reguli. Cine va fi avansat ori premiat se poate aştepta apoi la o demitere. În urma celor stabilite de către DNA ori alte organisme ale implacabilei Justiţii. Mai ştii? Că şi anul trecut avansarea a avut loc tot după ce DNA Gorj deschisese dosarul de cercetare a fraudelor în Proiectul POSDRU, cu finanţare de la Comisia Europeană.

Toţi… ai anului

Alte exemple negative, tot de anul trecut, ar fi desemnarea lui Florin Şchiopu drept „Sindicalistul Anului”, iar însuşi Ion Popescu, cel alintat „Polică”, fusese desemnat ca „Logisticianul Anului”. În logica niţel cam tălâmbă a chestorului Ioan Băla, directorul general al ANP, cel aflat acum prin concedii medicale. Ca să-şi caute, probabil, slujbă. Neştiind cât timp mai durează până ce va trebui să dea socoteală pentru POSDSRU şi alte nereguli ce i se impută.

„Polică”, speriat de Ponta?

Din moment ce directorul Ion Popescu, deşi avea competenţe şi înainte de ocuparea acestui post, abia după 7(şapte!) luni de la începerea urmăririi penale abia acum catadicseşte ca bunurile achiziţionate ilegal să fie retrase, cu toate că primise dispoziţie cu mult timp în urmă, înseamnă că i-a intrat frica în oase.

Temându-se de profesionalismul şi corectitudinea Cabinetului Ponta.

Şi este vorba de nişte calculatoare, orgă, chitară, cameră video, obiecte religioase şi altele. Tot ilegal achiziţionate şi mult supraevaluate.

Ion Presoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here