Pe 12 mai, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului-concurs „Maria Apostol”

819

Duminică, 12 mai 2019, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Consiliul Local și Primăria Runcu, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă Târgu Jiu organizează ediția a XI-a a Festivalului-concurs de muzică populară oltenească „Maria Apostol”.

Festivalul, organizat la Runcu, într-o zonă cu bogate tradiții etnofolclorice, își propune să contribuie la descoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, la valorificarea comorilor cântecului popular oltenesc. Secțiunile festivalului: Soliști vocali – 7-14 ani; Soliști vocali – 15-35 ani.Concursul este deschis tinerilor interpreți din județele Olteniei cu vârsta între 7-35 ani. Fiecare județ are dreptul de a participa cu doi concurenți, cu excepția județului Gorj. Soliștii vocali vor prezenta în concurs două piese (una fără acompaniament – doină sau baladă), de preferat o piesă din repertoriul Mariei Apostol. Nu sunt admiși în concurs soliști vocali, angajați ai unor orchestre profesioniste. Acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestra Ansamblului ,,Maria Lătărețu”, al Școlii Populare de Artă.

Se acordă premii în bani
Concurenții sunt așteptați în ziua de 12 mai 2019, până la ora 12.00, la Căminul Cultural Runcu, unde se vor desfășura preselecția și repetițiile cu orchestra, la ora 13.00. Aprecierea concurenților va fi făcută de un juriu alcătuit din personalități ale vieții culturale, specialiști în folclor și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.
Jurizarea se va face ținându-se seama calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, ținuta scenică, frumusețea și originalitatea costumului popular. Concurenții care au câștigat premiul I la ediția precedentă nu mai au dreptul de participare în concurs. Se vor acorda premii pentru fiecare secțiune: Soliști vocali 7-14 ani: Premiul I 800 de lei, Premiul II 500 de lei, Premiul III 300 de lei, două menţiuni în valoare de 200 de lei fiecare; Soliști vocali 15-35 ani: Premiul I 1.200 de lei, Premiul II 900 de lei, Premiul III 700 de lei, două mențiuni în valoare de 300 de lei fiecare. Premiile I vor fi acordate de Consiliul local și Primăria Runcu, în timp ce premiile II vor fi oferite de către Consiliul Județean Gorj prin CJCPCT Gorj, iar premiile III vor fi acordate de CJCPCT Gorj. Mențiunile la secțiunea soliști vocali 7-14 ani vor fi acordate de Școala Populară de Artă Târgu Jiu, iar cele aferente secţiunii soliști vocali 15-35 ani vor fi oferite de CJCPCT Gorj.
Consiliul Local și Primaria Runcu asigură, de asemenea, cazarea și masa concurenților, precum și trofeele festivalului. Reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj roagă soliștii să facă înscrierea până în data de 9 mai 2019.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here