Patroni gorjeni, cercetaţi pentru evaziune fiscală

218

Administratorii mai multor firme din judeţul Gorj s-au ales cu dosare penale în urma unei acţiuni de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale derulate săptămâna trecută de poliţiştii gorjeni.

În cursul zilei de 14 iunie, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Ciuperceni au desfăşurat controale la cinci societăţi comerciale din localităţile Peştişani, Teleşti, Câlnic şi Ciuperceni, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. În urma acestor controale, administratorii celor cinci firme s-au ales cu dosare penale. „Urmare a controalelor efectuate la cinci societăţi comerciale care au ca obiect de activitate consultanţă pentru afaceri şi management, respectiv comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzarea predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, s-a constatat faptul că administratorii acestor societăţi nu au virat la bugetul consolidat al statului, în termen de 30 zile, suma de peste 15.000 lei, reprezentând impozit cu reţinere la sursă pentru un angajat al său. În toate aceste cazuri poliţiştii au întocmit câte un dosar penal, administratorii fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, prevăzută de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, a precizat Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Dublă evidenţă contabilă la o firmă din Câlnic
Cu dosar penal s-a mai ales şi patronul unei firme din Câlnic, firmă ce are ca obiect de activitate debitarea material lemnos. În urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii Secţiei nr.2 Poliţie Rurală Teleşti, a ieşit la iveală faptul că administratorul firmei respective nu a evidenţiat în actele contabile veniturile realizate cu ocazia debitării materialului lemnos; mai mult acesta a întocmit documente de evidenţe contabile duble, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului către bugetul de stat. Poliţiştii au întocmit pe numele său un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here