,,Ziua de 9 mai este o zi cu mare semnificație pentru România, fiind marcate trei evenimente care au schimbat istoria și evoluția nu doar a poporului român, ci a întregii lumi. Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sunt motive de sărbătoare pentru țara noastră în această zi, atât în calitate de stat membru al Uniunii Europene, cât și în calitate de contributor direct la victoria împotriva fascismului și la instaurarea păcii în lume. Contribuția militară a României, adusă în cadrul coaliţiei antihitleriste, a avut importante beneficii strategice, grăbind victoria asupra armatei naziste, o contribuție recunoscută ca atare de personalităţi politice şi militare din ţările aliate. Iată de ce jertfa înaintașilor noștri pentru dreptate socială, umanitate, libertate şi independenţă, precum și principiul unei Europe unite, care a stat la baza declarației Schuman, ne obligă pe toți să lăsăm deoparte ura, intoleranța, extremismul, xenofobia și interesele de grup și să rămânem uniți, ca popor european, în jurul valorilor comune.
România se pregatește să preia, la inceputul anului 2019, președinția Consilului Uniunii Europene, iar PSD crede într-o Europă unită în diversitate, într-un viitor european al României.
Întregul program de guvernare al Partidului Social Democrat este conceput astfel încât să contribuie la continuarea proiectului european, la transformarea societății noastre în beneficiul cetățenilor săi.
Pentru a ajunge însă la acest deziderat, România are nevoie de rațiune și dialog, de oameni politici responsabili, care să pună mai presus de orice interesul național. La mulți ani marii familii europene!”, a spus Weber.
,,La 9 mai 1950, la Paris, se făcea primul pas pentru realizarea Uniunii Europene de astăzi iar în 1985 s-a decis ca ziua istorică de 9 Mai să devină ziua Europei. România a ales în mod democratic să adere la UE preluând şi valorile fundamentale de pace şi solidaritate ale Uniunii. Aceste valori prind contur prin dezvoltarea economică şi socială şi prin garantarea unui nivel de viaţă decent pentru toţi cetăţenii. Salut acastă zi importantă care are o triplă semnificație pentru români deoarece, pe 9 Mai, România sărbătorește și Ziua Independenței de Stat dar și finalizarea Celui de-al doilea Război Mondial. De altfel, pe 9 mai 1877, se declara în Camera Deputaţilor că, în sfârșit, noi românii suntem independenţi, devenind o naţiune de sine stătătoare”. Fără această independență proclamată atunci în 1877, România nu ajungea să fie acum stat membru al UE, stat cu drepturi depline în Uniunea Europeană. La mulți ani Europa, la mulți ani România Independentă!”, a transmis și deputatul Elvira Șarapatin.
,,Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial 1945 – sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român, în ziua de 9 mai. Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suveranitatii otomane. În acea zi memorabilă, Mihail Kogâlniceanu declara în Parlamentul țării: ‘suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare’. Independența astfel proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti și recunoscută apoi de puterile europene. Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-Al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european. Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – ‘Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice. Cu toții ne dorim o Europă unită și o Românie independentă și prosperă! La multi ani, România!La multi ani, Europa!”, a transmis și senatorul Cârciumaru.