Parada portului popular, în centrul municipiului Târgu-Jiu

1932

Timp de două zile, gorjenii au posibilitatea de a vedea unele din cele mai frumoase dansuri și obiceiuri populare din județele Gorj, Dolj, Vâlcea și Mehedinți.
Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Primăria și Consiliul Local Târgu-Jiu, Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Asociația Culturală „Liviu Dafinescu” și Inspectoratul Școlar Județean Gorj organizează, la acest sfârșit de săptămână, ediția a XIX-a a Festivalului Jocului și Portului Popular pentru Tineret „Memorial Liviu Dafinescu”.
Festivalul omagiază o personalitate marcantă a artei scenice gorjene, regretatul profesor Liviu Dafinescu, fost director al prestigiosului Ansamblu Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
Deschiderea festivalului are loc vineri, 15 aprilie, la ora 17.00, în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu-Jiu, cu un spectacol susținut de către Ansamblul „Doina Gorjului”.
Sâmbătă, 16 aprilie, începând cu ora 10.15, din Piața Prefecturii din Târgu-Jiu va porni o paradă a portului popular la care participă toate ansamblurile folclorice prezente în festival. Evenimentul va continua în amfiteatrul din centrul municipiului Târgu-Jiu, cu prezentarea fiecărui ansamblu.
Trei ansambluri folclorice din afara județului sunt prezente la eveniment, la invitația Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Ansamblul „Miorița” din Vaideeni – Vâlcea, prezent sâmbătă la Târgu-Jiu, se poate mândri cu numeroase premii naționale și internaționale. Membrii ansamblului vor pune în scenă un obicei care încă se mai ține în zona lor, de Sânziene. Grupul folcloric „Brâulețul“ din Celaru, Dolj, a fost înființat în anul 1977 și a fost renumit pentru grupul vocal bărbătesc care prin repertoriul pus în scenă a fascinat publicul din țară, cât și de peste hotare. Cel de al treilea ansamblu invitat în afara concursului este „Bordeiașul”, din Baia de Aramă – jud. Mehedinți, care va prezenta publicului din Târgu-Jiu un concert de pricesne. Acestea sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artiști populari consacrați care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și păstrarea lor. Cea care prezintă spectacolele din festival este Olivia Mircea Dafinescu, nepoata lui Liviu Dafinescu, ea însăși o talentată interpretă la acordeon.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here