Pandemia creşte natalitatea?! – Trei spitale din Gorj îşi trimit în privat gravidele care vor să renunţe la sarcină!

2102

Întreruperea de sarcină la cerere este complet legală în România atâta timp cât fătul nu are o vârstă gestaţională mai mare de 14 săptămâni. Totuşi, la nivel naţional şi judeţean multe gravide care nu erau încă pregătite pentru a fi mame au fost puse în situaţia de a scoate bani frumoşi din buzunare pentru a putea renunţa la sarcini în cadrul unor cabinete ginecologice private, ca urmare a faptului că multe spitale încă refuză să facă aceste proceduri datorită limitării accesului la diverse servicii pe perioada crizei generate de epidemia provocată de noul coronavirus.

Ordinul militar emis pe 23 martie de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în timp ce în România era declarată stare de urgenţă a suspendat până ce am trecut la starea de alertă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. Şi avortul la cerere era suspendat, în ciuda faptului că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a revenit și a spus că întreruperile de sarcină vor rămâne permise pentru că țin de drepturile femeilor. Totodată, secretarul de stat Raed Arafat a spus că orice eroare de interpretare este exclusă.

Se fac avorturi doar la unităţile din Motru şi Turceni!
Totuşi, în viaţa de zi cu zi, realitatea stă altfel, iar ginecologii din două spitale din Gorj interpretează cum vor ei directivele oficialilor de la Bucureşti. Altfel spus, am contactat fiecare spital din judeţul Gorj, în afară de cel suport COVID-19 de la Târgu-Cărbuneşti, pentru a vedea dacă procedurile de efectuare a avorturilor la cerere au fost reluate. La Spitalul Municipal Motru şi la Spitalul Orăşenesc Turceni, ginecologii efectuează avorturi la cerere, însă doar cu programare şi după consultaţia prealabilă efectuată de un medic ginecolog.
Situaţia stă însă diferit la Spitalul Orăşenesc Novaci, la Rovinari şi la cel mai mare spital din Gorj, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Sunând la unitatea spitalicească din Novaci, la secţia Ginecologie, cadrele sanitare de acolo ne-au transmis că „astfel de proceduri nu se fac pe perioada pandemiei, iar activitatea secţiei Ginecologie este suspendată pe timpul crizei”. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la SJU Târgu-Jiu. Apelând pe numărul de fix al SJU Târgu-Jiu şi solicitând transferul apelului către Ginecologie, am fost informaţi că avorturi nu se fac în această perioadă în cadrul unităţii spitaliceşti: „Nu s-au reluat procedurile de efectuare a avorturilor. Doar la privat să încercaţi că acolo se fac!”. De asemenea, nici la Spitalul „Sf. Ştefan” Rovinari nu se efectuează încă întreruperi de sarcină la cerere.Ca şi concluzie, întreruperea de sarcină în această perioadă ține de latitudinea fiecărărui spital de stat. În orice caz, se pare că se pot face avorturi fără probleme contra-cost la clinicile şi cabinetele private ginecologice.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.