Pacienta decedată, infestată în spital – Doctoriţa Crăciun, absolvită de vină de “Mina Minovici”

183

doctoritaUn document întocmit şi eliberat de Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” o absolvă pe doctoriţa Liliana Puiu Crăciun, medic în cadrul

Unităţii de Primiri Urgenţe din Târgu-Jiu, de malpraxisul de care o acuză familia unei tinere care a decedat cu doi ani în urmă, după un aşa-zis tratament administrat injectabil, în spate, de medicul din municipiu. Actul de la “Mina Minovici” demonstrează astfel că decesul tinerei nu ar fi survenit ca urmare a tratamentului injectabil făcut de mediciul Crăciun, documentul fiind înaintat şi procurorului de caz, Emil Moţa, care cercetează împrejurările decesului tinerei gorjence.

Comisia Superioară de Medicină Legală de la Institutul Naţional de Medicină Legală ,,Mina Minovici”, întrunită la sfârşitul anului trecut, a analizat actele medico-legale întocmite după decesul, în 2008, a tinerei Ionela Loredana Buicu, moartea acesteia survenind după un tratament făcut într-o clinică din Târgu-Mureş. Comisia Superioară, examinând întregul material a constatat că patologia infecţioasă prezentată de pacientă a avut două momente distincte. Prima este consemnată în momentul internării bolnavei la Târgu-Mureş şi a doua prezintă debutul brusc pe 18 noiembrie 2008 şi evoluţia extrem de rapidă a bolii, de 24 de ore, spre şoc toxico-septic cu insuficienţă multiorganică. Specialiştii de la ,,Mina Minovici” au studiat toate consemnările medicilor şi după intervenţia chirurgicală la care a fost supusă pacienta.
Infectată în spital
Documentul de la ,,Mina Minovici” arată un lucru extrem de important, foarte de actualitate, care se leagă şi de cazul celor două paciente infectate, recent, în Spitalul CF2 din Bucureşti. Bolnava de la Târgu-Jiu, spun specialiştii institutului bucureştean, s-a infectat, printre altele, chiar în spitalul din Târgu-Mureş. ,,În cursul spitalizării în secţia ATI survin mai multe infecţii(pulmonar, urinal, şi la nivelul plăgii chirurgicale), infecţii asociate îngrijirilor medicale, produse de Acinetobacter, Pseudomonas aeruginosa şi Candida. Se instituie tratament adecvat situaţiei din acest moment, inclusiv tratament antibiotic (conform antibiogramei) dar eoluţia este lent nefavorabilă cu decesul bolnavei în a 32-a zi de spitalizare”, se arată în document. În final se arată următoarele: ,,Precizăm că nu există nicio dovadă că inocularea s-a produs cu ocazia efectuării tratamentului injectabil, şi în concluzie nu se poate stabili o legătură de cauzalitate între producerea infecţiei şi efectuarea infiltraţiilor”, fapt care demonstrează că injecţiile făcute de doctoriţa Crăciun la Târgu-Jiu nu au avut de-a face cu decesul rapid al pacientei.
Explicaţiile lui Crăciun
Intrând în posesia acestui act, doctoriţa Crăciun a explicat, în cele din urmă, firul evenimentelor în care a fost implicată fosta sa pacientă. Doctoriţa susţine, în continuare că decesul tinerei Ionela Buică nu i se datorează şi că ex-pacienta sa, după administrarea injecţiilor în coloană s-a simţit bine, ea cerând însă ulterior să fie internată la clinica din Târgu-Jiu, unde a ajuns cu dureri de doctorita 2burtă. ,,Pacienta a fost internată în Neurologie la Târgu-Mureş pentru că se cunoştea cu un medic de acolo, are diagnostic pus pentru dureri de spate dar medicii au consemnat în foaie că aceasta acuza dureri abdominale, în mod repetat, tot mai intense, cu iradiere spre torace. De asemenea, în timpul internării la Meurologie, deşi acesta avea diagnostic de dureri de spate, pacienta avea probleme cardiace, având tahicardie paroxistică, cu frecvenţă de 210 bătăi pe minut, în condiţiile în care valoarea normală trebuie să fie de 60-80 de bătăi pe minut”, explică doctoriţa Crăciun. ,,Abia a doua zi i se efectuează primele investigaţii şi primele analize de laborator. Reiese astfel, din tomografia abdominală, că femeia prezenta un clicist de dimensiunea 12x10cm, normal fiind maxim 10×4 cm. Colicistul este astfel de 7,5 ori mai mare decât maximul normal. De asemenea, la tomograful abdominal sunt descrise anse intestinale aeolate subhepatic. Aceste anse intestinale se alipesc pentru a izola un organ inflamat din cavitatea peritonală şi totdeauna arată că este o mare problemă abdominală, mai ales în cazul de faţă, cu un colicist gigant. La momentul în care colicistul avea 12×10 cm, enzimele hepatice erau de două trei ori mai mari, devenind, în cele din urmă, de 100 de ori mai mari”, completează doctoriţa.
Modificări în actele medicale
,,Pacienta a fost consultată, pentru prima oară de chirurg, abia a doua zi, în ciuda analizelor care descriu edem laterotoracic, lateroabdominal şi fesier. Acesta efectuează trei incizii orizontale de 10 cm lungime la nivelul laterotoracic şi flanc drept abdominal, aşadar pe partea anterioară a abdomentului şi toracelui, deci exact pe aria de proiecţie a colicistului gigant şi are exact 10 cm lungimea cât are acesta, în plan orizontal. Tot în aceeaşi zi este consultată, de ginecolog, care precizează că prezintă abdomen destins cu schiţă de apărare musculară, deci încă un indiciu că la nivel abdominal sunt probleme. Până în cele din urmă, la necropsie se găsesc 1500 ml lichid gălbui în cavitatea peritonală şi lichid în plura dreaptă, în aceeaşi parte cu colicistul, nu bilateral cum ar fi fost de aşteptat”, spune Crăciun, care subliniază că pacienta are greşit un diagnostic de dureri de spate dar acuză dureri abdominale. ,,Ulterior acesta are diagnostic de infecţie la spate dar inciziile sunt efectuate în faţă la nivel abdominal. Are diagnostic de şoc septic cu punct de plecare injecţiile cu caracter infiltrativ”, explică, în continuare, doctoriţa. Aceasta susţine că documentele medicale ar fi fost modificate după decesul pacientei, scrisul fiind chiar diferit acestea fiind ,,dovezi ale unor completări retroactive”.
Dosarul, în cercetare la Moţa
Plângerea familiei tinerei decedate făcute la adresa doctoriţei Crăciun nu a fost încă soluţionată, procurorul Emi Moţa căutând încă indicii legate de caz. Explicaţiile doctoriţei dar şi documentul de la ,,Mina Minovici” este la dosar. Moţa a mai cerut însă încă o expertiză medicală pentru a elucida cazul morţii tinerei din Gorj.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here