Orice pentru CEO! – Bălăşoiu îi facilitează lui Creţan negocierile dorite cu Ariton

719

deschidereŞeful Consiliului de Coordonare al Complexului Energetic Oltenia(CEO), Constantin Bălăşoiu, a purtat, la finalul săptămânii trecute, la cererea sa, negocieri cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Muncii(FNM), conduse de Constantin Creţan. Negocierile au avut loc vineri la sediul Complexului Energetic Craiova, în prezenţa şi a directorului Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO), Daniel Burlan, şi a directorului Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure. În cadrul discuţiilor, sindicaliştii au fost rugaţi să îşi retragă acţiunile introduse la Curtea de Apel Bucureşti pentru anularea H.G. 1024/2011, de înfiinţare a Complexului Energetic Oltenia.

Deşi pare incredibil, administraţia din minerit şi energie are nevoie de sindicaliştii lui Constantin Creţan. Drept dovadă, vineri la orele 11.20, o delegaţie din partea Federaţiei Naţionale a Muncii, conduse de preşedintele acesteia, Constantin Creţan, deschidea calea negocierilor la Craiova, în faţa viitorului şef al CEO, Constantin Bălăşoiu. La discuţii, Bălăşoiu a fost însoţit de directorul său de marketing şi cei de resurse umane, susţin participanţii la negocieri, dar şi de “generalii” Graure şi de Burlan, în timp ce, din partea FNM, a participat Creţan, alături de secretarul FNM, Ion Cornescu şi de preşedintele Sindicatului Viitorul Nostru Seciuri, Gheorghe Vlădaia, cel din urmă fiind însoţit şi de un vicepreşedinte. Motivul întâlnirii solicitate de Bălăşoiu a fost strâns legat de acţiunile în instanţă declanşate de sindicatele lui Creţan împotriva CEO. Bălăşoiu, în calitate de împuternicit din partea Ministerului Economiei Comerţului şi a Mediului de Afaceri, le-a prezentat invitaţilor importanţa şi motivele ce au determinat înfiinţarea CEO şi a prezentat un studiu de fezabilitate în acest sens, studiul fiind făcut de o firmă de specialitate. “Preşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan, în principiu a fost de acord cu retragerea acţiunilor, impunând unele garanţii guvernamentale, solicitându-i domnului Constantin Bălăşoiu să stabilească o întrevedere cu ministru Ion Ariton, cu care să se negocieze şi să se încheie un protocol de respectare a solicitărilor membrilor de sindicat pe care îi reprezintă. Constantin Bălăşoiu a fost de acord şi a promis că într-un interval de 15 zile va avea loc întrevederea solicitată”, a declarat Ion Cornescu, secretarul general al FNM.

Şeful FNM: “Totul se va tranşa cu Ariton”

Constantin CretanSindicalistul Constantin Creţan s-a arătat mulţumit de discuţiile avute cu Bălăşoiu dar subliniază că marea negociere se va purta cu ministrul Ariton. “Am stat la masa negocierilor, am discutat şi urmează să ne întâlnim cu ministrul Ariton, deoarece sunt probleme importante de rezolvat. Domnul Ariton ne va invita în două săptămâni la dânsul. Deşii unii ne-au minimizat importanţa, alţii şi-au dat seama că noi vom merge mai departe”, a declarat Creţan care susţine că negocierile de la CE Craiova s-au finalizat vineri la orele 13.30.

Creţan vrea sediul CEO în Gorj

În timpul negocierilor, sindicaliştii prezenţi şi-au spus solicitările, singurul care s-a arătat destul de apatic la cerinţele FNM fiind directorul Daniel Burlan. S-au solicitat următoarele: garantarea tuturor locurilor de muncă existente în prezent la cele patru entităţi ce vor intra în componenţa CEO; garantarea continuităţii activităţii Sucursalei Miniere Prigoria şi acordarea de investiţii pentru deschiderea Carierei Bustuchin; profitul realizat să rămână în entităţi pentru retehnolgizarea şi modernizarea instalaţiilor, să fie anulată Ordonanţa Guvernului prin care a dispus că 85% din profit să facă venit bugetului de stat; sediul administrativ al CEO să fie în judeţul Gorj. Solicitările FNM nu se opresc aici însă, sindicaliştii mai cerând următoarele: introducerea în sistem a S.C. Minprest Serv S.A. Rovinari, aşa cum au fost introduse unităţile Termoserv Craiova, Turceni şi Rovinari; negocierea unui Contract Colectiv de Muncă, cu grilă unică de salarizare pentru personalul din extracţie lignit şi cei din producerea de energie; eliminarea decontărilor pentru deplasări şi pentru mijloacele de transport folosite de sindicate, decontarea acestora să se facă cu respectarea Legii nr. 62/2011, numai din cotizaţiile membrilor.

Atac la Condescu

Una dintre cerinţele cele mai importante ale sindicaliştilor FNM, în caz de aprobare, dă o lovitură puternică sub centură sindicaliştilor lui Marin Condescu. Asta deoarece Creţan solicită ,,anularea Ordinului Ministrului Economiei Comerţului şi a Mediului de Afaceri ce permite sponsorizarea activităţilor sportive, prin ONG-uri înfiinţate în baza Legii nr. 26/2000″. De asemenea, FNM mai solicită “eliminarea tratamentului discriminatoriu aplicat organizaţiilor noastre sindicale, în raport cu sindicatele agreate de administraţie, în sensul că: să nu mai fie făcute imixtiuni în activitatea sindicală şi să înceteze presiunile făcute asupra membrilor noştri de sindicat de a trece în sindicatele agreate de administraţie; eliminarea Cotei de 6,5-7,4%o din fondul de salarii, acordată organizaţiilor sindicale agreate de administraţie pentru urmărirea respectării Contractului Colectiv de Muncă; urmărirea respectării Contractului Colectiv de Muncă este realizată de toate sindicatele nu numai de sindicatele reprezentative; eliminarea posturilor de inspectori sociali, posturi ce nu sunt cuprinse în COR, care sunt ocupate de liderii de sindicat agreaţi de administraţie”. S-a mai solicitat, de asemenea “acordarea în sumă fixă pentru toţi salariaţii din minerit şi energie de premii din economiile la fondul de salarii şi din beneficiile realizate; achiziţionarea biletelor de odihnă şi tratament să fie făcută prin licitaţie prin eliminarea încredinţărilor directe, iar gestionarea să fie făcută de administraţie; eliminarea acordărilor directe de lucrări firmelor la care acţionari sunt sindicatele agreate de administraţie şi aplicarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă cu privire la acţionariatul liderilor de sindicat şi directorilor la aceste societăţi, societăţi ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor entităţi, până la rude de gradul II”.

Victorie pentru sindicaliştii din Seciuri

În cadrul negocierilor s-a aprobat, pe loc, solicitarea Sindicatului Viitorul Nostru Seciuri, de reluare a transportului gratuit pentru personalul muncitor de la Sucursala Minieră Prigoria începând cu data de 03.01.2012, transport ce a fost suspendat abuziv cu 9 luni în urmă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.