ONG acuzat de avocatură clandestină, radiat la Novaci

409

avocat laurenO organizaţie nonguvernamentală(ONG), care fiinţează la Târgu-Jiu, este acuzată de Baroul Gorj de avocatură clandestină. De altfel, Baroul Gorj a solicitat în instanţă dizolvarea acestui ONG, pentru că presta, în instanţă, contra cost servicii de avocatură şi servicii de consultanţă cum stabilea statutul organizaţiei, însă contrar legii.

Instanţa Judecătoriei Novaci i-a dat câştig de cauză Baroului Gorj stabilind radierea judecătorească a Asociaţiei Lupta împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România (ALCNAR). Sentinţa poate fi atacată însă cu recurs.

Judecătoria Novaci ia câştig de cauză Baroului Gorj chiar pe data de 7 decembrie 2011, acest organism intervenind şi solicitând instanţei de judecată radierea acestui ONG. Nu numai Baroul Gorj a semnalat aceste nereguli apărute în legătură cu ALCNAR ci şi un pensionar care susţinea în urmă cu câteva luni că a achitat 1300 de lei atât acestei asociaţii cât şi unui alt ONG similar, omul făcând de altfel plângere penală pentru înşelăciune împotriva celor două organizaţii. ALCNAR este condusă de Nicolae Creţu, care a şi avut calitate de pârât în acest proces. “Împotriva ONG-ului- Asociaţia Lupta împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România s-a exercitat o acţiune în justiţie de dizolvare şi radiere a acestui ONG. Asta deoarece în statutul organizaţiei există o prevedere de acordare de consultanţă şi reprezentare juridică pentru membrii din asociaţie şi pentru persoanele interesate iar acest articol din statut contravine legii avocaturii. Au fost câteva procese în care s-a spus clar că orice ONG din România nu poate avea ca şi obiect de activitate reprezentarea şi consultanţa juridică”, a explicat Miron Lucreţiu Gheju, cel care a fost împuternicit din partea Consiliului Baroului Gorj de a face demersurile necesare pentru radierea acestor ONG-uri.

Onorarii ilegale

Numeroase persoane care aveau dosare fără finalitate pe rol, disponibilizaţi şi salariaţi daţi afară de la serviciu din diverse motive au fost clienţii fideli ai acestui ONG. Oamenii au preferat să plătească pentru servicii de avocatură când puteau lua legătura cu un avocat în legalitate din Baroul Gorj. “La Novaci în data de 30 noiembrie s-a luat în pronunţare, s-a amânat pronunţarea o săptămână, iar apoi s-a dispus radierea ONG-ului din registrul persoanelor juridice, unde acesta era înregistrat. Are o cale de atac recursul. Noi am pornit însă cu dreptul deoarece acest ONG nu face altceva decât avocatură clandestină şi percepe anumite onorarii, sub formă de cotizaţii sau donaţii, sume foarte mari pe care nu le percepe un avocat. Dar pentru că ONG-ul avea această denumire, Lupta împotriva Corupţiei, atrăgea clienţi”, a completat avocatul Gheju.

ALCNAR are interzis la bară

Abia în momentul în care se va radia şi dizolva definitiv, adică hotărârea va deveni definitivă şi irevocabilă, reprezentanţii Asociaţiei-Lupta împotriva Corupţiei, Nedreptăţilor şi Abuzurilor din România nu vor mai avea dreptul să apară în instanţă din partea acestui ONG. “Problema care se pune este dacă instanţa îi va mai primi cu procură, dată personal pentru membrii acestui ONG. Asta pentru că în Codul de Procedură Civilă se spune că o persoană poate da procură oricărei persoane. Dar şi acesta este un mod de a face avocatură clandestină deoarece această procură se plăteşte iar domnii care fac avocatură pe procură nu plătesc impozite şi cotizaţii la organele abilitate”, a conchis Gheju.

A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.