Omul şi înomenirea…Lecţiei de Viaţă – Interviu de vis cu Domnul dr. ing. Gheorghe BULIGA, «senior» al petrolului românesc, membru a trei Academii, Preşedintele fondator al Asociaţiei «Societatea Inginerilor de Petrol şi Gaze», fondatorul unicei reviste de specialitate «MONITORUL DE PETROL ŞI GAZE» din România – ,,Satul în care m-am născut şi am copilărit, împrejurimile şi oamenii săi, mi-au rămas în memorie şi în «altarul» sufletului meu”!

944

– Rep. Domnule dr. inginer, Gheorghe Buliga, HRISTOS A ÎNVIAT!
– GH.B. ADEVĂRAT A ÎNVIAT!
– Rep. Sunteţi mândru de originea dumneavoastră gorjenească şi mai ales de faptul că aveţi rădăcini adânci, de peste patru sute de ani, în pleiada strălucită a eroilor neamului românesc?
– GH.B. Domnule profesor, ca român get-beget este organic şi necesar să-mi iubesc şi să-mi apăr ţara, indiferent de urgiile prin care trece! Dacă o să vedeţi, Certificatul meu de naştere a fost semnat în Gorjul strămoşesc, în cnezatul sau voievodatul lui Litovoi. Din păcate, satul meu natal – Rovinari a dispărut de pe faţa pămîntului, păstrându-se doar numele atribuit unei noi localităţi de pe cealaltă parte a Jiului.
– Rep. Să înţeleg că sunteţi marcat profund şi îndatoritor de «nostalgia paradisului pierdut», aşa este?
– GH.B. Cu toate acestea, satul în care m-am născut şi am copilărit, împrejurimile şi oamenii săi, mi-au rămas în memorie şi în «altarul» sufletului meu!
– Rep. Mă uimiţi, cât de frumos o spuneţi!
– GH.B. Pentru mine, Gorjul înseamnă, în primul rând, locurile în care s-au născut, s-au nevoit şi îşi au mormintele părinţii, moşii şi strămoşii mei! Apoi, drumurile pe care mi-am purtat paşii copilăriei şi adolescenţei, învăţătorii şi profesorii care mi-au deschis calea spre orizonturile cunoaşterii!
– Rep. Şi ce mai înseamnă acest Gorj binecuvântat?
– GH.B. Înseamnă loc de închinăciune faţă de aceia care s-au jertfit pentru libertatea naţională, care au pus «cărămizi la edificiul naţional şi mondial al culturii, ştiinţei şi artei.
– Rep. V-am spus că mă impresionaţi şi puneţi atâta patos în ceea ce spuneţi!
– GH.B. Aşa simt eu, iar în acest fel, cred că respiră şi sufletul meu!

,,Am în vedere: cinstea, dorinţa de a cunoaşte şi de a mă autocunoaşte, spiritul activ, încrederea şi dragostea faţă de oameni, dorinţa de autoperfecţionare şi apropierea de Dumnezeu!

– Rep. Care sunt aspectele mai importante care consideraţi că definesc această biografie impresionantă a dumneavoastră, mai ales acelea care conturează profilul unei personalităţi de excepţie şi caracterul unui om de profundă reflecţie?
– GH.B. Asupra însuşirilor care mă definesc, eu am în vedere: cinstea, dorinţa de a cunoaşte şi de a mă autocunoaşte, spiritul activ, încrederea şi dragostea faţă de oameni, dorinţa de autoperfecţionare şi apropierea de Dumnezeu!
– Rep. Cât de aproape este Dumnezeu de inima dumneavoastră!
– GH.B. Dumnezeu este atât de aproape de mine, cât este şi inima mea!
– Rep. Deci, Bunul Dumnezeu, face parte din sistemul dumneavoastră de valori?
– GH.B. În ce mă priveşte, socotesc ca oamenii trebuie sa aibă un sistem propriu de valori.
– Rep. Care sunt valorile definitorii în care credeţi?
– GH.B. Personal, cred în valorile creştine înscrise în Biblie şi în perenitatea valorilor pe care părinţii şi moşii noştri le-au statornicit şi le-au respectat!
– Rep. Dar criteriile de selecţie a valorilor diferă în funcţie de om, de vârsta omului, de educaţia sa, de foarte mulţi factori!
– GH.B. Până la urmă, să ştiţi că mă ghidez după propriul meu sistem de valori în care am integrat valorile perene cu cele pe care mi le-am stabilit şi ierarhizat de-a lungul vieţii, fiindcă, dacă nimeni nu seamană sau nu este identic cu nimeni, şi sistemul de valori se nuanţează pentru fiecare persoană în acord cu ego-ul propriu!

,,Patronimul «Buliga», într-adevăr, poate proveni de la vulturul legendar, intrat în poveştile oamenilor («Pasărea măiastră»)”!

– Rep. Puteţi să ne spuneţi, cât de mult le datoraţi părinţilor care v-au dat viaţă şi care v-au educat în spiritul dragostei faţă de glia strămoşească?
– GH.B. Domnule profesor, datoria unui fiu/fiică nu este măsurabilă, fizic vorbind! Părinţii ne-au dat viaţă! Trăim din ei şi ei trăiesc prin noi! Părinţii sunt infinit, mai mult decât cei care ne-au hrănit, ne-au educat şi ne-au povăţuit la vremea potrivită!
– Rep. Dar, Domnule dr. inginer Gheorghe Buliga, trăim într-o vreme pandemică şi abracadabrantă în care sunt invocate şi unele «drepturi» bizare!
– GH.B. Aveţi dreptate, asistăm cu stupoare la diabolicele şi ineptele teorii privind «drepturile copilului» şi «dreptul» statului de a smulge copiii de la părinţii lor, pe motive inventate! Se spune că părinţii îşi «abuzează» copilul, dacă îi mai aplică cea mai neînsemnată «corecţie», fie că părinţii nu au suficiente mijloace materiale ca să îi ofere copilului «condiţiile optime» de viaţă!
– Rep. Sunt factori atipici şi greu de înţeles care caută să-l îndepărteze pe copil de părinţii săi naturali, de cei care i-au dat viaţă?
– GH.B. În fond, această nelegiuire nemaiîntâlnită până acum în istoria umanităţii şi nici măcar în lumea animală, prin care copilul, în mod brutal este smuls din sânul familiei lui şi prin care este lipsit de dragostea părintească, îndeamnă educatorii şi delatorii să instige copilul împotriva celor care l-au născut!
– Rep. Vă rog să le explicaţi gorjenilor faptul că patronimul «Buliga» provine de la pasărea emblematică pe care o vedem şi pe steagul lui Tudor Vladimirescu!
– GH.B. Patronimul «Buliga», într-adevăr, poate proveni de la vulturul legendar, intrat în poveştile oamenilor («Pasărea măiastră»), după cum poate proveni de la denumirea unor localităţi pe care trăiau aceste păsări.
– Rep. Ca şi denumirea Muntelui Buliga, de la noi din Gorj!
– GH.B. Dar, denumirea toponimică a Muntelui Buliga, arată că în Gorjul oltenesc a fost consacrat mai demult acest nume! Unii cercetători ar putea atribui denumirea ca provenind chiar din limbile indo-europene, având în vedere aria de răspândire sub diferite forme, cum ar fi, de pildă, «Chicago Bulls», (Taurii din Chicago), în toate situaţiile desemnând o vietate puternică şi de mari dimensiuni!
(VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.