OMUL şi Educaţia Lecţiei de viaţă – Despre personalitatea Excelenţei Sale, Dr. Bogdan CUZA, strănepotul Domnitorului Alexandru Ioan CUZA!

4598

Cu trei ani în urmă, în 2017, cu prilejul acordării Titlului de DHC al Universităţii «CONSTANTIN BRÂNCUŞI» din Târgu-Jiu, am avut fericitul prilej de a-l cunoaşte personal şi de a purta un interesant dialog cu Excelenţa Sa, Dr. Bogdan CUZA, strănepotul Domnitorului Alexandru Ioan CUZA, iar, din acel moment, pot spune că am avut permanent o relaţie excelentă de comunicare cu această personalitate incontestabilă a cărei prietenie mă onorează şi mă obligă la o atitudine de preţuire şi de profund respect care nu se poate exprima întotdeauna numai în cuvinte, oricât de alese ar fi ele! Cu diferite prilejuri, Excelenţa Sa mi-a oferit multe documente şi o serie de materiale de o valoare excepţională despre Domnitorul Unirii de la 1859, dar, în momentul în care zilele trecute am primit de la Excelenţa Sa «TESTAMENTUL DOMNITORULUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT», mi-am dat seama că România poate fi mândră că mai are asemenea patrioţi pe care istoria îi aşează la un loc de cinste binemeritată! Atât cât vremea îmi va îngădui şi cât mintea mă va ajuta, voi prezenta «raze de lumină» din viaţa şi activitatea acestei remarcabile personalităţi, iar, pentru astăzi, voi începe cu câteva date biografice şi cu unele scrieri emoţionante din activitatea Excelenţei Sale, Dr. Bogdan CUZA!

Respectul pentru ţară, familie şi credinţa în Dumnezeu au fost etaloane incontestabile de viaţă
Cu o activitate vizibilă şi susţinută în România, dar, stabilit în Germania, Bogdan Cuza s-a născut la 20 iulie 1955 la Sibiu, din părinţi aleşi – tatăl Alexandru Ioan Cuza (văr primar cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza), cu studii juridice temeinice, om de o înaltă valoare intelectuală şi patriotică, persecutat de regimul comunist şi decedat în 1986, la vârsta de 59 de ani. Mama – Mioara Cuza, profesoară de limba engleză, poate fi considerată omul de suflet care a avut mari contribuţii la creşterea fiului, într-un mediu în care respectul pentru ţară, familie şi credinţa în Dumnezeu au fost etaloane incontestabile de viaţă. După absolvirea gimnaziului, urmează cursurile Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir», din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1974. Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar din 2013, Doctor în ştiinţe economice al Universităţii «Babeş-Bolyai», din Cluj-Napoca. Este membru în Consiliul Director al Asociaţiei Europene «Dimitrie Cantemir», membru în Colectivul de Onoare al Integralei manuscriselor «Dimitrie Cantemir», din cadrul Fundaţiei Internaţionale cu acelaşi nume, din Bucureşti. Descendenţa incontestabilă îi este certificată de un arbore genealogic complet: Alexandru Ioan Cuza (Domnitorul) – Alexandru Constantin Cuza (nepot de văr primar) – Gheorghe Cuza (fiul nepotului de văr primar) – Alexandru Ioan Cuza (fiul lui Gheorghe, tatăl lui Bogdan) – Bogdan Cuza (strănepot al vărului primar Alexandru Constantin Cuza).

Primul Domnitor al Principatelor Române Unite şi iniţiatorul marilor reforme care au stat la baza constituirii statului român modern!
DOMNITORUL Alexandru Ioan CUZA (1820-1873), personalitate marcantă a istoriei României, a rămas în conştiinţa neamului românesc şi a lumii întregi ca fiind primul Domnitor al Principatelor Române Unite şi iniţiatorul marilor reforme care au stat la baza constituirii statului român modern.
De activitatea colonelului Alexandru Ioan Cuza, ales ca domn, deopotrivă în Moldova (5 ianuarie 1859) şi în Țara Românească (24 ianuarie 1859), se leagă reorganizarea administrativă a celor două provincii istorice româneşti, constituirea armatei, adoptarea legislaţiei moderne privind organizarea juridică, legile rurală, electorală şi fiscală, reformele sistemului de învăţământ, înfiinţarea universităţilor de la Iaşi şi Bucureşti, introducerea alfabetului latin în administraţie. Totodată, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi-a legat numele şi de fondarea Academiei Române, înfiinţată în aprilie 1866 cu titulatura «Societatea Academică Română», a fost unul dintre primii donatori şi susţinători ai iniţiativelor Societăţii Academice, oferind în 1863, din fondul personal, suma de 5.600 de galbeni, din care a fost instituit primul premiu al societăţii, care viza încurajarea producţiilor literare şi a traducerilor din operele clasice. Efortul de sprijinire şi încurajare a activităţii «Societăţii Academice Române», de fondare a învăţământului modern, de adoptare a măsurilor reformatoare pentru societatea românească şi demersul diplomatic abil de menţinere a Unirii Principatelor, toate acestea i-au fost recunoscute de Academia Română, motiv pentru care în anul 2018, Alexandru Ioan CUZA a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. Sperăm că vom putea da publicităţii în viitor şi discursul Dr. Bogdan CUZA, rostit cu acest prilej!
Cu voia dumneavoastră, să parcurgem două poezii emoţionante şi pline de patetism pe care mi le-a încredinţat Excelenţa Sa:

Regina sufletului meu !
OMAGIU MAMEI PLECATE

Cu voia Domnului făcut,
Maicuță care m-ai născut,
Dojana-ți, chiar când m-a durut,
Mi-a fost o pildă, a fost scut.

O să mă rog, smerit, pe veci,
La timpul meu să te apleci,
Prin norii cerului să treci,
De pe pământ să mă petreci

Atât cât voi trăi și eu,
În gând o să te port mereu;
Acum, te las cu Dumnezeu,
Regina sufletului meu!
Bogdan CUZA

MARTIRILOR NOŞTRI
(Poezie dedicată bunicului meu, Gheorghe Cuza, mort la Aiud în ziua Sfintei Cruci, 1950)

Sub dragostea eternă-a Sfintei Cruci,
Ne proslăvim în jertfă toţi martirii,
Căzuţi la vremea marilor răscruci,
Pentru al Crezului român şi-al nemuririi

Striviţi sub talpa asprilor bocanci,
Nu şi-au lăsat şi inima zdrobită
De pagânismul unor saltimbanci
Ce-au vrut să fim o ţară înrobită

Sacrificaţi, ai neamului eroi,
Rămâneţi pildă în conştiinţa vie,
Ca nu cumva, asemenea erori,
Prin veacuri, pururi, să mai reînvie

Şi când puterile, le vom simţi slăbite,
De mari trădări, de imbecili slugarnici,
Ruga-ne-vom credinţei răvăşite,
Distrugerii acestor cruzi prădalnici

Cumplite cazne, suferinţi şi doruri
Am îndurat acum şi-odinioară,
Far’ a spera la dragoste şi-onoruri
Pentru, pe veci, creştina noastră ţară

Cu gând nestins, ajuns la apogeu
De dorul ăstor suflete-adormite,
Noi ne rugăm pioşi la Dumnezeu,
Să le-mplinească visele menite

Şi de-aţi greşit cândva, să vi se ierte
Păcatele de pe acest pământ,
Să vă iubească, fără să vă certe –
Maria Mama şi Hristos Cel Sfânt!
În încheiere, cu promisiunea că vom oferi în viitor, cu multe lucruri interesante, legate de personalitatea deosebită, mai sus amintită, pentru a justifica şi a întări sintagma dialogului purtat cu OMUL şi cu Educaţia Lecţiei de viaţă, vă oferim câteva mesaje de suflet ale Excelenţei Sale, Dr. Bogdan CUZA, către subsemnatul:
28 ian. 2017, Distinse Domnule Profesor Drd. Vasile Gogonea, am reajuns de puţin timp în Germania. Am citit cu adâncă emoţie prima parte a materialului Dvs, scris cu mult profesionalism şi cu profundă simţire românească, fapt pentru care vă sunt recunoscător.
Cu aleasă preţuire, Dr. Dr. h.c. mult. Bogdan Cuza
5 martie 2017, Distinse Domnule Profesor Gogonea, materialele trimise m-au încântat sufleteşte şi spiritual. Interviul imaginar cu Brâncuşi, l-aş declara copleşitor şi genial în egală măsură. Revelează sumar şi celor mai novice dintre noi, cheia complexei opere brâncuşiene: să surprinzi simplul din adâncuri şi să ştii să-l aduci la suprafaţă, cu răbdare creştinească şi cu sacrificiul Eului însângerat…Abia aştept să o cunosc personal pe Maica Stareţă Marina Gligor Stavrofora, un înger pe pământ, căreia, vă rog să-i transmiteţi toată preţuirea şi închinăciunea mea! Felicitări şi mulţumiri pentru ziua frumoasă care mi-aţi făcut-o. Îmi permit să vă transmit pe această cale, două dintre poeziile mele. Cu aleasă preţuire şi prietenie,
Al Dv, Dr. h.c.mult. Bogdan Cuza

1 mai 2020, HRISTOS A ÎNVIAT! ADEVĂRAT A ÎNVIAT!
Splendidă poezie pe ritmurile «Doinei» eminesciene! Sunt ecourile unei profunde mâhniri a unui român adevărat! Aveţi un mare talent scriitoricesc şi poetic, Domnule Profesor! Cu aleasă prețuire, Al Dv, Dr. h.c.mult. Bogdan Cuza
Profesor dr. Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

  1. Stimate domnule profesor, omagiati in ariticolul scris de Dvs.pe un fost securist si actual infractor. Ar fi pacat ca numele Dvs. sa fie asociat cu acest plagiator. Detalii vor fi publicate în curând! Cu stima Anonymous

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here