„Oltenia de lângă cer”, prezentată la Muzeul din Baia Mare

387
filocalia (2)O serie de obiecte de etnografie din judeţul nostru au plecat spre Baia Mare unde vor fi expuse timp de o lună. Evenimentul are loc în cadrul unui parteneriat între muzeele din Târgu-Jiu şi cel din Baia Mare.

Icoane de vatră, icoane pe sticlă, ţesături, stâlpi de pridvor, obiecte de ceramică şi multe altele, peste 60 de obiecte în total, au plecat, încă din această dimineaţă, spre Baia Mare. Expoziţia se numeşte „Oltenia de lângă cer”. „Noi vom fi prezenţi la Baia Mare cu mai multe obiecte, circa 50-60, cu cruci, icoane de tot felul, stâlpi de pridvor etc”, a declarat Albinel Firescu. Parteneriatul cu Muzeul din Baia donatie muzeu (2)Mare a fost semnat încă din anul 2008, Muzeul Judeţean Gorj fiind gazda unei expoziţii, care a putut fi vizitată timp de o lună de către publicul gorjean. „Ei au venit în 2008 la noi cu o expoziţie de pipe, circa 200 de astfel de obiecte şi cu câteva costume populare de zona Maramureşului”, a completat Firescu.
Expoziţie inedită, pentru băimăreni
Obiectele au ajuns aseară în Baia Mare, astăzi este amplasată expoziţia, iar vernisajul va avea loc de Bunavestire. Elementele de etnografie din zona noastră vor însemna o noutate pentru vizitatorii băimăreni, fiind vorba despre obiecte care se găsesc doar în Oltenia. Printre acestea se numără şi diferitele feluri de cruci sau vetrele, specifice zonei noastre geografice. Parteneriatul va continua, probabil, prin alte expoziţii valoroase şi interesante prezentate de ambele muzee.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here