Oficial CEO: Toată economia va fi afectată. Este nevoie de un „dirijor”

1623

Tranziţia către o energie curată nu trebuie să pună accent doar pe sectorul energetic, este de părere Lăcrămioara Diaconu Pințea, membră a directoratului Complexului Energetic Oltenia. Toată economia va fi afectată de Green Deal, pactul ecologic european, astfel că va fi nevoie ca întregul Guvern să fie dirijorul acestei acţiuni, nu doar Ministerul Energiei, a mai punctat oficialul CEO.

„Nu trebuie să ne uităm doar la sectorul energetic. Această tranziţie energetică este de fapt o tranziţie economică, toată economia noastră va fi afectată. Modificările în materie vor genera schimbări radicale, precum retragerea cărbunelui şi înlocuirea cu alte resurse în activitatea de producţie. În ţară vom avea aceste schimbări care trebuie structurate la nivel macro, la nivel de guvern, nu doar la Ministerul Energiei, iar de aceea este nevoie de un «dirijor» şi de o coerenţă în acţiuni. Altfel, va fi foarte dificil”, a spus oficialul CE Oltenia în cadrul conferinţei online cu tema „Green Deal: Impactul pentru sectorul energiei şi economie”, organizat de compania de consultanță PwC România.

„Nu există cale de întoarcere”
Parlamentul European şi statele membre ale UE au căzut de acord asupra obiectivului privind reducerea cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.
„Ce avem în faţă este o misiune foarte grea, nu doar pentru România, ci pentru toată Europa, în contextul obiectivelor stabilite în urmă cu doi ani, când a fost aprobat Green Deal. Cu toţii ne gândeam, atunci când a izbucnit pandemia, anul trecut, că, probabil, lucrurile se vor mai tempera puţin, că nu vor fi la fel de strâns şi de puternic urmărite şi poate vom vedea o relaxare în privinţa ţintelor, dar nu a fost aşa. Chiar ţinta pentru 2030 cu privire la reducerea emisiilor de carbon a fost întărită: 55%. În acest context, am văzut că preţul emisiilor de carbon a crescut de peste două ori. Dacă la începutul pandemiei vorbeam de 18-20 euro pe certificat de CO2, astăzi a ajuns la 55 de euro, evoluţie care arată că traiectoria şi ţintele sunt clare, că nu există cale de întoarcere şi că este doar o chestiune de implementare, respectiv de costul ataşat, care va fi foarte diferit de la un stat la altul”, a mai susținut Pințea.

Momentul 2030
Oficialul Complexului Energetic Oltenia a mai arătat că, în Europa, tranziţia către energie curată presupune sume astronomice în privinţa investiţiilor. În România, acestea se vor situa undeva la 5-7% din PIB-ul anual.
„Ne ajută foarte mult fondurile europene, dar acestea nu sunt suficiente. Avem nevoie de ajutor de stat. Noi am avut nevoie anul trecut de 250 de milioane de euro, anul acesta am accesat 241 de milioane, în condiţiile în care compania a venit cu încă 70 de milioane de euro ca să acopere costul total. Compania noastră a cheltuit un total de un miliard de euro în ultimii ani pentru aceste certificate de CO2, ca să facă faţă costului tranziţiei”, a precizat Pințea.
Costul restructurării CE Oltenia este de 3,5 miliarde de euro pentru următorii cinci ani. „Este vorba despre costuri cu CO2, cu închideri, cu restrângerile de activitate, dar şi investiţii noi. Trebuie să ne gândim mereu cât ne costă să restrângem ceva care poluează, cât ne costă să adresăm efectele şi cât ne costă să investim în capacităţi noi care să ne ajute să ajungem acolo în 2030 şi apoi în 2050”, a precizat Pințea, subliniind că „momentul 2030” va fi cel mai important pentru România.
„Pentru România, perioada de acum, când discutăm de planul de restructurare a CE Oltenia, este de fapt o etapă majoră pentru a atinge acea ţintă din anul 2030. Nu vorbesc doar de închiderea capacităţilor pe cărbune, ci de capacităţi noi pe gaz, fără de care nu se poate”, a precizat oficialul producătorului de energie.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here