OFICIAL: CEO recunoaște că nu mai are bani pentru investiții! Compania trebuie să cheltuiască peste 100 de milioane de euro pentru conformarea la normele de mediu

1428

Complexul Energetic Oltenia se angajează, în fața instituției bancare de la care va contracta creditul pentru achiziționarea certificatelor de dioxid de carbon, că nu se va diviza, nu va fuziona și va decide dizolvarea, fără acceptul prealabil al acesteia. Asta vor decide acționarii companiei energetice, luna viitoare, când vor hotărî și cu privire la constituirea garanțiilor pentru contractarea creditului în vederea cumpărării certificatelor de emisii gaze cu efect de seră. Acționarii vor fi informați și în privința investițiilor de conformare la normele de mediu, pe care compania este obligată să le facă în continuare și pentru care a cheltuit deja 800 de milioane de euro, iar în acest context, pentru investițiile în creșterea eficienței energetice CEO nu mai dispune de surse de finanțare proprii.

CEO are nevoie de 500 de milioane de lei pentru a acoperi costurile cu certificatele de dioxid de carbon. În aceste condiții, compania a apelat la o instituție bancară pentru un credit cu care să poată plăti certificatele de care mai are nevoie și pentru care are termen limită de achiziționare, sfârșitul lunii aprilie. În acest sens, acționarii CEO vor hotărî cu privire la constituirea garanțiilor pentru contractarea creditului și angajamentele pe care va trebui să și le asume compania energetică în fața creditorului.Acționarii vor decide și cu privire la proiectele de investiții, care au drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în vederea depunerii acestora la Administrația Fondului de Mediu în conformitate cu actul normativ care stabilește cadrul instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României, la nivelul Uniunii Europene, ce creează posibilitatea finanțării acestor proiecte. Proiectele de investiții ale CEO, care ar putea beneficia de finanțare, au fost structurate în trei variante, iar valoarea acestora se situează între 45 și 104 milioane de euro. Trebuie precizat că, în luna decembrie a anului trecut, ministrul Energiei, Anton Anton, a aprobat un memoriu privind necesitatea finanțării acestor proiecte ale CEO, care au fost prezentate Administrației Fondului pentru Mediu. De la înființare și până în prezent, compania energetică a cheltuit aproximativ 800 milioane de euro pentru conformarea la normele UE de mediu.Totuși, trebuie spus că, în nota de informare, care va fi prezentată acționarilor se recunoaște că, investițiile de conformare la normele de mediu pe care este obligată să le facă în continuare compania energetică, vor fi în detrimentul investițiilor în creșterea eficienței energetice pentru care CEO nu mai dispune de surse de finanțare proprii.
George Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here