O zi fără fumat

444

antitutun„Ziua Naţională fără Tutun”, care este sărbătorită anual pe data de 19 noiembrie, este însoţită de o campanie antitutun care a început ieri şi va dura pe parcursul întregii săptămâni. „Renunţă la fumat pentru o zi. În fiecare zi!” este tema din acest an, încurajând renunţarea la fumat.

Ziua de 19 noiembrie a fost declarată “Ziua Naţională fără Tutun” de către Ministerul Sănătăţii, fiind sărbătorită anual în toată ţara. Campania care se desfăşoară cu această ocazie, are tema “Renunţă la fumat pentru o zi. În fiecare zi!”, având ca scop încurajarea renunţării la fumat. Ideea principală este aceea de a convinge fumătorii măcar să încerce să nu fumeze pentru o zi, în data de 19 noiembrie, iar campania se desfăşoară în perioada 16-20 noiembrie. Au loc acţiuni de informare a studenţilor şi elevilor precum şi a persoanelor din Penitenciarul Târgu – Jiu şi a Centrelor Maternale din judeţul nostru. Se va măsura concentraţia de CO din aerul exhalat şi se vor oferi pliante privind efectele nocive ale tutunului asupra sănătăţii. Aceste activităţi sunt coordonate şi implementate local de Compartimentul de Promovare a Sănătăţii şi Statistică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Ce părere aveţi despre această campanie?
• „Unii fumează din plăcere, cum sunt eu, de exemplu… şi atunci ziua antifumat nu are nicio semnificaţie, nu sunt tentat să renunţ la tutun în ziua respectivă. Pentru alţii fumatul e o dependenţă de care încearcă să scape de ani de zile pentru ei… E bună şi ziua asta… mai fac o încercare … mai stau nefumaţi o săptămână, două şi se apucă iar”, Adrian, 30 de ani, Târgu – Jiu.
• „Eu încerc deja de două săptămâni să mă las. Este binevenită această campanie”, Toni, 40 de ani, Târgu – Jiu.
• „Nu cred că interesează pe nimeni această campanie, este, cel mult, la nivelul de intenţie, ceva de genul <<o să mă las cândva>>. E undeva între greu şi imposibil. Eu m-am lăsat întâmplător, acum două luni de zile. Sper să nu încep iar. Mă mai tentează din când în când”, Marius, 29, Târgu – Jiu.
• “Este o idee bună, cred că voi încerca şi eu să nu mai fumez joi. De ce nu?”, Cezara, 26, Târgu – Jiu.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here