O nouă variantă a virusului SARS-CoV-19 ar putea fi imună la vaccinurile existente

855

O nouă alertă în lumea medicală a apărut chiar la începutul noului an 2021-oamenii de stiinţă nu sunt încrezători că noul vaccin anti-Covid-19 va da rezultate şi în cazul noii tulpini de coronavirus apărute pe continentul african.
De la apariţia virusului SARS-CoV-2 în lume s-au înregistrat până în prezent peste 83,7 milioane de îmbolnăviri Covid, iar aproximativ 1.835.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în lupta cu temutul virus. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numai în Europa au fost raportate circa 27 de milioane de infectări şi aproape 270.000 de oameni au murit. La 4 ianuarie 2021 România figurează cu 636.201 cazuri de Covid, fiind raportate 15.841 de decese în ţara noastră.
Noua variantă a virusului, apărută în Africa de Sud, este diferită de celelalte tulpini ale virusului existente deja în lume, deoarece ea prezintă multiple mutaţii la nivelul proteinei ,,spike’ utilizate de virusul ucigaş pentru a putea pătrunde în interiorul celulelor organismului uman. Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 a fost asociată deja cu o încărcătură virală mai mare, adică o concentraţie mai ridicată de particule virale în organismul pacienţilor, ceea ce contribuie probabil la o contagiozitate mai mare în rândul oamenilor. Un reprezentant al Universităţii britanice de la Oxford a apreciat că vaccinurile vor funcţiona în cazul tulpinilor deja existente în Europa, însă a adăugat că există deja ,,un mare semn de întrebare“ asupra faptului dacă vaccinurile anti-covid vor fi eficiente şi împotriva noii variante sud-africane a virusului. În situaţia în care vaccinul existent nu va funcţiona şi împotriva variantei africane a virusului va mai dura cel puţin un an de zile pentru ca vaccinul să fie perfecţionat şi adaptat la noua tulpină de virus.
Marius Stochiţoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here