O nouă încercare pentru modernizarea UM Sadu

1117

Licitație reluată pentru retehnologizarea Uzinei Mecanice Sadu. Societatea de stat vrea să achiziționeze mai multe utilaje necesare pentru asamblarea și ambalarea muniției de infanterie. Bugetul alocat este de peste 18,5 milioane de lei.

Contractul a fost împărțit în cinci loturi, iar licitația este una deschisă. În prezent, uzina din Sadu are în dotare utilaje foarte vechi, unele chiar de la înființarea societății.
„Pentru a răspunde calitativ și cantitativ cerințelor Forțelor Sistemului Național de Apărare a Țării și altor clienți, este necesară retehnologizarea proceselor tehnologice. În urma achiziției de utilaje noi, de productivitate mare și cu randament ridicat, capabile să execute piese de calitate, Uzina Mecanică Sadu intenționează să obțină următoarele beneficii: creșterea capacității de fabricație, scăderea costului de fabricație, îmbunătățirea calității produselor fabricate și creșterea capacității de satisfacție promptă a cerințelor Forțelor Sistemului Național de Apărare a Țării”, potrivit caietului de sarcini.
În total, societatea din subordinea Ministerului Economiei va cumpăra opt utilaje. Este vorba despre trei mașini de inserție capsă în tub cartuș, pentru cartușe calibrul 7,62x54R mm, două mașini de asamblare cartuș, o mașină de control dimensiuni și greutate cartuș, o mașină de etanșat muniție și o mașină de ambalare cartuș finit în cutii de carton.

Anulări și certuri politice
Licitațiile pentru modernizarea uzinei au fost lansate la sfârșitul anului trecut, după ce banii au intrat în conturile uzinei undeva în luna noiembrie.
Au fost multe dispute politice pe acest subiect. Liberalii ajunși la putere au anunțat că au deblocat banii pentru uzină, circa 22 milioane de lei pentru majorare de capital. Și asta după ce pesediștii au vorbit o vară întreagă despre finanțarea UM Sadu.
Licitațiile au fost însă anulate, uzina negăsind furnizori pentru achiziționarea unor linii automate pentru muniția de infanterie. „Echipamentele contractate pe zona vestică au întârziat din cauza epidemiei, iar pentru cele din zona estică nu a venit nimeni la licitație, iar procedura va fi reluată. Uzina face atât produse cu tub din alamă, unde zona vestică s-a specializat pe astfel de producții, și aici nu sunt probleme cu achiziția lor, dar pe componenta prelucrării mecanice din oțel, aici suntem deficitari, pentru că numai statele din est mai fac aceste echipamente. Din păcate, nu am găsit un furnizor care să asigure livrarea acestor produse”, anunța, recent, primarul Constantin Bobaru.
Între timp, licitația a fost reluată, ofertele fiind așteptate de uzină până pe data de 13 iulie.
UM Sadu are ca principal obiect de activitate fabricarea de muniție de infanterie de calibre mici, având o experiență de peste 80 de ani în acest domeniu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here