O nouă amânare pentru cardul de sănătate

310

De la 1 august, cardul de sănătate trebuia să devină obligatoriu, ca singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Totuşi, termenul s-a amânat pentru a şasea oară, deoarece sunt zeci de mii de oameni care nu l-au primit. Anunţul a fost făcut de conducerea CNAS şi a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Începutul lunii august era termenul limită pentru intrarea în vigoare a obligativităţii utilizării cardului naţional de sănătate. A apărut o nouă amânare, însă, următorul termen dat fiind luna septembrie. “Nu s-a stabilit încă data obligativităţii folosirii cardului. Cu certitudine, septembrie va fi luna de folosire exclusiv a cardului de sănătate”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Şi conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj a confirmat amânarea utilizării exclusive a cardului. „Vă aducem la cunoştinţă că reglementările în vigoare privind prezentarea şi utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, prin utilizarea cardului naţional, de către furnizorii de servicii medicale, rămân nemodificate şi după data de 01.08.2015”, subliniază Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

În jur de 165.000 de gorjeni şi-au activat cardurile
De la 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu.
La nivelul judeţului Gorj, au fost emise 254.201 de carduri, dintre care 13.149 au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, după acţiunea de distribuire prin Poşta Română; câteva mii au fost ridicate de titulari.
La nivelul judeţului nostru au fost activate, până în prezent peste 165.000 de carduri. Peste 1.200 de persoane au achitat taxa pentru eliberarea duplicatului. În acelaşi timp, mai mulţi gorjeni l-au refuzat pe motive religioase.
Asiguraţii care încă nu au intrat în posesia cardului naţional de sănătate se pot prezenta la sediul CJAS Gorj.
La ora actuală, aproximativ trei mii de carduri se află încă la sediul CJAS Gorj aşteptând să fie ridicate de asiguraţi; acestea se eliberează titularului în baza actului de identitate şi a semnăturii persoanei în cauză sau reprezentantului legal al acestor persoane în baza buletinului şi declaraţiei pe propria răspundere. Eliberarea cardului se face la sediul CJAS Gorj, strada Prahova nr. 5, Târgu-Jiu, de luni până joi, în intervalul orar 08.30 – 14.00.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here