România se află în plină campanie pentru europarlamentare, iar partidele aflate pe baricade, se vede treaba că mai degrabă mimează ofertele pentru atragerea cetăţenilor la vot. De altfel, atât candidaţii cât şi formaţiunile politice care îi susţin n-au învăţat nici până acum lecţia promisiunilor însoţite de fapte, motiv pentru care şi ieşirile lor în public sunt anemice şi neconvingătoare.
Însă ceea ce se poate reţine, dar la capitolul – încălcarea grosolană a Constituţiei, sunt ieşirile repetate, impertinente şi greţoase ale preşedintelui Traian Băsescu, în ciuda faptului că prin fişa postului nu are voie să se implice în campania electorală în favoarea unora şi contra altora, având obligaţia de a fi echidistant.
Pe de altă parte, se observă aceleaşi strategii, în sensul că toţi candidaţii pentru europarlamentare se ascund şi acţionează tot în spatele locomotivelor lor de partid – Ponta, Antonescu, Blaga, etc, cu atât mai mult cu cât actualii, încă europarlamentari, nu prea au cu ce se lăuda, întrucât nu s-au prea omorât cu firea în Parlamentul European pentru interesele României. Dimpotrivă, pentru unii au contat pe mai departe interesele meschine de partid, denaturând realităţile din ţară, sau umblând cu pâra pe la Înalta Poartă a Uniunii Europene, ceea ce avea să creeze destule probleme şi o imagine proastă a României. De aici şi motivul ce explică o evidentă reţinere în transmiterea mesajelor către electorat, rezumându-se doar la nivel de partid clamarea unor sloganuri cu tentă generală de reclamă publicitară de genul „România puternică în Europa”, Eurocampioni în fapte”, „Europa în fiecare casă” „Apărăm România”, „Ardealul mai la vest” etc.
Altfel, băgăm de seamă că niciun partid nu are o strategie electorală bine definită, iar cetăţenii au fost şi încă sunt neinformaţi despre ceea ce înseamnă UE, PE sau europarlamentar, şi în general nimeni nu s-a străduit a oferi cât de cât oamenilor cunoştinţele primare despre democraţie, stat de drept, despre avantajele aderării României la Uniunea Europeană ş.a.m.d. Şi atunci este greu să şi transmiţi într-un mod credibil un mesaj, şi cu atât mai mult convingător, menit să-i scoată pe români la vot. Apoi, ne îndoim că toţi candidaţii la europarlamentare, dincolo de simbria de peste 8000 euro şi altor indemnizaţii grase, pricep cu adevărat ce ar trebui să facă acolo, în Parlamentul UE. Or, să ne mai mirăm de ce România este privită mereu ca fiind Cenuşăreasa Europei, fiindu-i adesea lăsate de izbelişte interesele naţionale, unele chiar denaturate la nivelul şi în cadrul structurilor suprabirocratizate ale Uniunii…
În schimb, profită din plin Traian Băsescu, care răstălmăcind după cum îl taie capul tema antirusească, dar fără să mai vorbească despre prietenia sa cu iredentiştii maghiarimii din Ardeal şi susţinătorii lor din Ungaria, în acelaşi timp uitându-i pe românii din Ucraina, Valea Timocului şi chiar pe cei din Harghita şi Covasna, caută să profite din plin de orice situaţie creată ce dăunează practic României. Şi pentru că ticăloşiile sumbrului personaj sunt cu bătaie lungă spre alegerile prezidenţiale, în loc să-l frământe problemele reale ale ţării, şi-a făcut prostul obicei de a ataca şi a aduce injurii repetate Guvernului României, în special premierului Victor Ponta, încălcând într-un mod grobian Constituţia, dar şi orice regulă de civilizaţie şi bun simţ.
Aşa că, e greu de presupus că alegerile europarlamentare din 25 mai a.c. vor aduce ceva beneficii României, deşi la binele naţional ar trebui să se gândească sumedenia de candidaţi din partea a 15 partide politice sau alianţe electorale, plus alţi independenţi şi cine ştie ce încurcă lume care, din veleitarism sau interese pecuniare se vor aleşi în Parlamentul European. Desigur că într-o democraţie, fiecare poate vota pe cine vrea şi pentru ce vrea. Numai că se pune întrebarea dacă cetăţenii cu drept de vot mai au de unde şi pe cine să mai aleagă, de vreme ce dezamăgirea este cvasitotală, mai ales când e vorba de apărarea şi promovarea în Europa şi în lume a intereselor României, în faţa cărora trebuind să pălească orice principiu doctrinar de partid. În fine, revenind la rolul asumat de locomotiva electorală, nu putem decât să sancţionăm public atitudinea iresponsabilă şi sfidătoare a actualului preşedinte care încălcând cu neruşinare Constituţia, merge până acolo încât atacând în stânga şi în dreapta lideri de partid şi alte personalităţi politice din ţară şi din afară, solicită simultan pe faţă electoratului român a nu le da acestora votul la europarlamentare, sau pentru funcţiile de conducere în organismele de decizie ale UE.
Altfel spus, nicăieri în lume un preşedinte, şef de stat sau monarh constituţional nu-şi permite să se transforme într-un agitator politic electoral, şi cu atât mai mult instituţia supremă pe care o reprezintă. Or, Traian Băsescu, situându-se în afara oricărui cadru legal şi democratic nu face altceva decât să defavorizeze şi să nu militeze pentru adevăratele interese şi trebuinţe ale României. Este şi motivul pentru care, atât partidele politice româneşti, cât şi electoratul ar trebui să revină neapărat cu mintea şi picioarele pe pământul patriei străbune şi al comunităţilor locale la care sunt parte nemijlocită, bineînţeles, dacă se doreşte sincer şi adevărat, măcar în al doisprezecelea ceas, o Românie mai bună, prosperă şi respectată pe toate meridianele lumii.
Vasile Irod