O campanie pentru europarlamentare necredibilă şi anostă

307

România  se află în plină campanie  pentru europarlamentare, iar partidele  aflate pe baricade, se vede treaba  că mai degrabă  mimează ofertele pentru atragerea  cetăţenilor  la vot. De altfel,  atât candidaţii  cât şi formaţiunile  politice care îi susţin  n-au învăţat nici până acum lecţia promisiunilor însoţite de fapte, motiv pentru care şi ieşirile  lor în public  sunt anemice şi neconvingătoare.

Însă ceea ce se poate reţine, dar la capitolul – încălcarea grosolană a Constituţiei, sunt ieşirile  repetate, impertinente  şi greţoase ale preşedintelui Traian Băsescu, în ciuda faptului  că prin fişa postului nu are voie să se implice  în campania electorală  în favoarea  unora şi contra altora, având obligaţia de a fi echidistant.
Pe de altă parte, se observă  aceleaşi strategii, în sensul că toţi  candidaţii pentru europarlamentare se ascund şi acţionează tot în spatele locomotivelor lor de  partid – Ponta, Antonescu, Blaga, etc, cu atât mai mult  cu cât actualii, încă europarlamentari, nu prea au cu  ce se lăuda, întrucât nu s-au prea omorât  cu firea  în Parlamentul  European pentru interesele României. Dimpotrivă, pentru unii au contat pe mai departe  interesele  meschine de partid, denaturând realităţile din ţară, sau umblând  cu pâra pe la Înalta Poartă a Uniunii Europene, ceea ce avea să creeze destule  probleme şi o imagine proastă a României. De aici şi motivul  ce explică o evidentă reţinere  în transmiterea  mesajelor către electorat,  rezumându-se  doar la nivel de partid clamarea unor sloganuri cu tentă generală de reclamă publicitară de genul „România puternică în Europa”, Eurocampioni în fapte”, „Europa  în fiecare casă” „Apărăm România”, „Ardealul mai la vest” etc.
Altfel, băgăm de seamă că niciun partid  nu are o strategie electorală  bine definită, iar cetăţenii au fost  şi încă sunt neinformaţi  despre ceea ce înseamnă UE, PE sau  europarlamentar,    şi în general nimeni nu s-a străduit  a oferi  cât de cât  oamenilor cunoştinţele  primare despre democraţie, stat de drept, despre avantajele  aderării României  la Uniunea Europeană  ş.a.m.d. Şi atunci este greu să şi transmiţi  într-un  mod credibil  un mesaj, şi cu  atât mai mult convingător, menit să-i scoată pe români la vot. Apoi, ne îndoim  că toţi candidaţii la europarlamentare, dincolo de simbria  de peste 8000 euro şi altor indemnizaţii grase, pricep  cu adevărat  ce ar trebui să facă acolo, în Parlamentul UE. Or,  să  ne mai mirăm  de ce România  este privită  mereu ca fiind Cenuşăreasa  Europei, fiindu-i adesea  lăsate  de izbelişte interesele naţionale, unele chiar denaturate la nivelul  şi în cadrul structurilor suprabirocratizate  ale Uniunii…
În schimb, profită  din plin Traian Băsescu, care răstălmăcind după cum îl taie capul tema antirusească, dar fără să mai vorbească despre prietenia sa cu iredentiştii maghiarimii  din Ardeal  şi susţinătorii lor din Ungaria, în acelaşi timp  uitându-i pe românii din Ucraina,  Valea Timocului şi chiar  pe cei  din Harghita  şi Covasna, caută să profite din plin de orice situaţie creată  ce dăunează practic României. Şi pentru că ticăloşiile sumbrului personaj sunt cu bătaie lungă spre alegerile prezidenţiale, în loc să-l frământe problemele reale ale ţării, şi-a făcut prostul obicei de a ataca şi a aduce injurii  repetate  Guvernului României, în special premierului Victor Ponta, încălcând într-un mod grobian Constituţia, dar  şi orice  regulă de civilizaţie  şi bun simţ.
Aşa că,  e greu  de presupus  că alegerile europarlamentare  din 25 mai a.c.  vor aduce  ceva beneficii României, deşi la binele naţional  ar trebui  să se gândească  sumedenia  de candidaţi din partea  a 15 partide politice sau alianţe electorale, plus alţi independenţi şi cine ştie  ce încurcă lume  care, din veleitarism sau interese  pecuniare se vor  aleşi  în Parlamentul  European. Desigur că  într-o democraţie, fiecare poate vota  pe cine vrea  şi pentru ce vrea. Numai că se pune întrebarea dacă cetăţenii cu drept de  vot mai au de unde şi pe cine  să mai aleagă, de vreme ce  dezamăgirea  este cvasitotală, mai ales când e vorba de apărarea  şi promovarea în Europa şi în lume a intereselor României, în faţa cărora trebuind să pălească  orice principiu  doctrinar de partid. În fine,  revenind  la rolul asumat  de  locomotiva  electorală, nu putem  decât să sancţionăm  public atitudinea  iresponsabilă  şi sfidătoare a actualului preşedinte  care încălcând  cu neruşinare Constituţia, merge până acolo  încât atacând  în stânga şi în dreapta lideri de partid  şi alte personalităţi politice din ţară  şi din afară, solicită simultan pe faţă   electoratului român a nu le da  acestora votul  la europarlamentare, sau pentru funcţiile de conducere  în organismele  de decizie  ale UE.
Altfel spus, nicăieri în lume  un preşedinte, şef de stat sau monarh  constituţional nu-şi permite să se transforme într-un agitator politic electoral,  şi cu atât mai mult  instituţia supremă  pe care o reprezintă. Or, Traian Băsescu, situându-se în afara oricărui  cadru legal  şi democratic nu face altceva decât să defavorizeze  şi să nu militeze pentru adevăratele interese şi trebuinţe ale României. Este  şi motivul pentru care, atât partidele  politice  româneşti,  cât şi electoratul  ar trebui să revină  neapărat  cu mintea şi picioarele pe pământul patriei străbune  şi al comunităţilor  locale  la care sunt  parte nemijlocită, bineînţeles, dacă se doreşte  sincer  şi adevărat, măcar în al  doisprezecelea ceas, o Românie  mai bună, prosperă şi respectată pe toate meridianele lumii.
Vasile Irod

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here