Numărul infracţiunilor din Gorj, în scădere

439

În primele nouă luni ale acestui an, la nivelul judeţului Gorj au fost sesizate 8.679 de infracţiuni, cu 2.410 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit unei statistici a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, din totalul infracţiunilor sesizate 1767 sunt de natură economico – financiară, 3961 de natură judiciară şi 2951 de altă natură. Din totalul faptelor de natură penală au fost sesizate: 2356 infracţiuni contra persoanei, cu 219 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut (2575), ceea ce reprezintă o scădere cu 9%, şi 3090 infracţiuni contra patrimoniului, cu 1457 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut (4547), ceea ce reprezintă o scădere cu 32%. Ponderea cea mai mare au avut-o infracţiunile de furt (1.716), distrugerile (631), tulburarea de posesie (323) şi înşelăciunile (256). Faţă de primele luni ale anului 2013, numărul infracţiunilor de furt a scăzut cu 29%, această scădere fiind cauzată, spun reprezentanţii IPJ Gorj, în principal de evoluţia descendentă a furturilor de cablu şi alte metale feroase (-61), a furturilor din societăţi comerciale (-26) şi a furturilor din autovehicule (-20%). În ceea ce priveşte infracţiunile de tâlhărie au fost sesizate 28 de astfel de fapte, cu trei mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit reprezentanţilor IPJ Gorj, în perioada ianuarie – septembrie 2014 la nivelul judeţului nostru nu au fost înregistrate infracţiuni de omor, vătămări corporale grave, violuri sau tâlhării urmate de moartea victimei, care să rămână în evidenţe cu autori necunoscuţi. “Infracţiunile sesizate nu sunt asociate formelor de criminalitate organizată, contextului violenţei din mediul şcolar, consumului de droguri sau ca urmare a acţiunii grupărilor stradale sau găştilor de cartier. Principalele cauze favorizatoare săvârşirii infracţiunilor sunt: carenţele educaţionale identificate la majoritatea autorilor; atitudinea indiferentă a părinţilor faţă de faptele antisociale pe care le comit copii lor”, precizează reprezentanţii IPJ Gorj.

Patrule mixte de menţinere a ordinii publice
În perioada supusă analizei au fost constituite în mediul rural patrule comunale şi/sau intercomunale mixte cu jandarmii, în special pe raza secţiilor de poliţie rurală arondate Poliţiei municipiilor Târgu-Jiu şi Motru unde s-au înregistrat furturi din locuinţe, de cabluri din reţelele Romtelecom, în zona terenurilor cu vegetaţie forestieră, pentru prevenirea sustragerii materialului lemnos, iar în zilele de sfârşit de săptămână când sunt organizate discoteci s-au organizat şi desfăşurat acţiuni cu efective mărite pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise cu violenţă. De asemenea au fost executarea controalelor mixte, analiza disfuncţiilor constatate şi luarea măsurilor ce s-au impus pentru eficientizarea misiunilor specifice şi a cooperării interinstituţionale. Totodată, au fost executate misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în zona gărilor şi autogărilor din municipiul Târgu-Jiu, mai ales în timpul sosirilor şi plecării curselor de călători, în vederea asigurării ordinii şi siguranţei publice. În localităţile din mediul urban s-a acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, prin patrule mixte şi prin patrule independente aflate sub coordonarea poliţiei, în sectoarele de siguranţă publică şi patrulare din localităţile Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, Motru, Rovinari, Novaci şi Bumbeşti-Jiu, iar în mediul rural s-a acţionat împreună cu lucrători din cadrul secţiilor de poliţie rurală preponderent pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, precum şi a faptelor ce pot fi comise cu violenţă în zona discotecilor şi a localurilor cu program prelungit. În perioada următoare, pentru realizarea măsurilor cuprinse în programul de guvernare 2013-2016, vor avea loc acţiuni efectuate la nivelul IPJ Gorj şi activităţi de control menite să descurajeze producerea de evenimente negative, pentru identificarea şi reducerea factorilor de risc la infracţiuni contra patrimoniului, coroborat cu aplicarea măsurilor legale de tip preventiv, stabilite în planificarea anuală a activităţilor ce urmează a fi desfăşurate în anul în curs pe linia respectării reglementărilor în vigoare în domeniul pazei bunurilor şi valorilor.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here