Număr uriaș de zile de concediu medical în CEO!

2763

Deputatul Radu Miruță a făcut public numărul zilelor de îngrijiri medicale de care au avut nevoie angajații Complexului Energetic Oltenia într-un an de zile. Raportul prezentat de acesta face referire la 2020, an pandemic, dar cifrele prezentate de parlamentar scot în evidență condițiile dificile de lucru ale minerilor, în contextul accidentului soldat cu 3 morți la cariera Jilț Sud. „103.064 zile de incapacitate de muncă din cauza unor boli ale angajaților CE Oltenia care au legătură cu profesia în anul 2020. Doar în zona minieră, fără termo. Politicul se mai schimbă la CE Oltenia, problemele oamenilor rămân. Pentru că așa a fost întotdeauna, Măriile și-au schimbat doar pălăriile. Numărul bolnavilor crește de la an la an, chiar dacă numărul total al angajaților scade. Pentru că se lucrează în condiții din ce în ce mai grele. 11109 din cauza traumatismelor, 37854 din cauza aparatului osteo-articular, doar într-un an. Negru pe alb scriu medicii că angajații CEO sunt bolnavi „din cauza microclimatului nefavorabil în condițiile mediului extern din cadrul unităților miniere de suprafață, sarcinile de munca și riscurile la locul de munca”. ,,Aceste lucruri se știau, dar mafia politică din CEO nu a luat nicio măsură. Pentru că cei împotriva cărora ar fi trebuit sa fi fost luate măsuri sunt fix colegii de partid, cei care întrețin prin puterea funcției lor mizeria din CEO. Acum îi schimbă pe directorii puși din pix de la partid, cu alții, la fel de nespecialiști, tot de la partid”, susține Miruță.
Parlamentarul crede că doar concursuri organizate „pe bune” ar mai putea salva mineritul, motiv pentru care i s-a adresat direct premierului, deși în câteva luni și Nicolae Ciucă va fi istorie pentru funcția pe care o ocupă.
„Domnule Ciucă, domnilor de la PSD, există o singură condiție să nu îi mai păcăliți pe angajații CEO: faceți rapid un concurs organizat exemplar și puneți directori și membri în Consiliul de Supraveghere specialiștii din CE Oltenia.
Prin concurs câștigat pentru a nu mai putea face apoi presiuni la fel de ușor pe ei. Lăsați specialiștii să decidă în domeniul lor!
Poate numerele astea cu incidența bolnavilor, vă amintesc de toate prevederile legii 197/2021, pentru angajații CEO”, susține parlamentarul USR.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here