Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) a prezentat, ieri, raportul de activitate pe trimestrul III al acestui an. Acţiunile s-au concretizat într-un număr total de 268 de inspecţii, din care 89 inspecţii planificate conform planului anual de controale şi 179 inspecţii neplanificate.
Conform ultimului raport al GNM Gorj, 213 controale s-au efectuat în domeniul poluării industriale şi 55 de inspecţii în domeniul biodiversităţii. În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate: 63 de controale efectuate în urma sesizărilor; 102 inspecţii dispuse de Comisariatul General al GNM; două autosesizări; 12 inspecţii cu alte autorităţi. Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în cel de-al treilea trimestru din 2016 sunt: exploatarea de agregate minerale fără autorizaţii de gospodărirea apelor şi autorizaţii de mediu; nefinalizarea investiţiilor intitulate generic «iazuri piscicole», exploatarea agregatelor minerale şi abandonarea perimetrelor exploatate; nerespectarea prevederilor din domeniul gestionării deşeurilor la nivelul localităţilor; lipsa sistemelor de epurare al apelor fecaloid menajere în mediul rural, evacuarea acestora în rigolele stradale; nerealizarea ţintelor de reducere a cantităţilor de deşeuri provenite de la populaţie cu 15% anual; neachitarea obligaţiilor către Administraţia Fondului de Mediu, ce revin unităţilor administrativ teritoriale în cazul nerealizării obiectivului de reducere anuală cu 15% a deşeurilor provenite de la populaţie.
În urma acestor controale au fost aplicate 44 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 169.500 de lei. Cea mai mare sancţiune a fost de 105.000 lei aplicată unui agent economic care a fost surprins exploatând agregate minerale din terasă fără a deţine autorizaţie de gospodărire a apelor şi autorizaţie de mediu.
Primăriile, atenţionate
“Continuă să se menţină şi în trimestrul III 2016 un nivel ridicat al numărului de petiţii din mediul rural prin care sunt semnalate abateri de la legislaţia de mediu în domeniul gestionării deşeurilor menajere şi al apelor fecaloid menajere. S-a cerut unităţilor administrativ-teritoriale mai multă implicare în soluţionarea litigiilor dintre cetăţeni aşa cum prevede OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale aprobată prin Legea 515/2002”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda.
În perioada imediat următoare activitatea, Comisariatului Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu se va desfăşura conform planului anual de controale aprobat, incluzând şi anumite tematici de control dispuse de către Comisariatul General Bucureşti în domeniul exploatărilor forestiere de pe raza judeţului nostru.
Izabella Molnar