Nordul Gorjului de Vest – Ziua Mondială a Biodiversităţii

525

parcul national domogledÎntr-un spaţiu geografic în care cu mai bine de zece ani în urmă am creat de mult aşteptata specializare universitară de ECOLOGIE ŞI PROTECŢIA MEDIULUI şi primul Centru Universitar de Cercetări Ştiinţifice pentru Protecţia Mediului şi Conservarea Capitalului Natural,

acreditat academic, astăzi Ziua Mondială a Biodiversităţii 2010 găseşte municipiul Tg-Jiu, gazda administraţiei operative a Ariei Protejate din Reţeaua Europeană NATURA 2000-”NORDUL GORJULUI DE VEST”. Cuprinzând o arie de 84.000 ha, acest teritoriu are limită estică Parcul Naţional Defileul Jiului iar la vest Parcul Naţional Domogled.

În documentaţia de constituire a administraţiei acestei arii protejate s-au avut în vedere principiile comunitare de conservare a naturii fundamentate în cele două DIRECTIVE de protejare a biodiversităţii şi anume:

– Directiva Păsări a Consiliului Europei 79/409/CEE

– Directiva Habitate a Consiliului Europei 92/43/EEC

parcul national defileul jiuluiLa alcătuirea Regulamentului de funcţionare şi a Planului de Management al Sitului de Interes Comunitar Nordul Gorjului de Vest s-a dorit promovarea unui model de gestiune care să permită conservarea speciilor şi habitatelor naturale, a diversităţii biologice şi a tuturor valorilor patrimoniului natural din zonă şi refacerea potenţialului silvic care a fost puternic afectat prin defrişările abuzive din ultimii 20 de ani şi a vegetaţiei şi pajiştilor alpine exploatate haotic.

Sit de importanţă comunitară

S-a început deja o operaţiune de inventariere şi evaluare a zonelor deşertificate din teritoriul singurelor păduri seculare în care securea nemiloasă a proprietarilor a pătruns ucigător şi încă mai face ravagii. Se studiază cursurile de apă, potenţialul lor hidroenergetic şi posibilităţile de valorificare ecologică paralel cu lucrările de hidroamenajări impuse. S-a început inventarierea râurilor ecologice produse în corpurile geologice de rocă şi minerale utile din teritoriu în care exploatarea nu a respectat prevederile tehnice ale Legii Minelor şi în care la încetarea activităţii nu s-au aplicat măsurile impuse de refacerea mediului. În perimetrul acestui SIT de Importanţă Comunitară se află 9 comune ale judeţului Gorj, de aceea programele noastre urmăresc o largă campanie de instruire şi antrenare a întregii populaţii la realizarea unei dezvoltări durabile prin reconstrucţie ecologică şi schimbarea atitudinii faţă de Natură. Pe cetăţenii satelor dorim să-i educăm să-şi recicleze propriile deşeuri vegetale şi să nu le mai trimită la depozitul judeţean.

Reconstituirea habitatelor

Cu edilii comunelor intenţionăm să amenajăm drumurile de acces şi de traversare a localităţilor pe care le conduc, prin plantarea unor liziere de boscheţi floricoli de-a lungul gardurilor stradale(spireea, forsyţia, etc.). Marii deţinători de suprafeţe silvice care în acelaşi timp sunt şi campionii distrugerii capitalului natural al munţilor noştri trebuie să-i determinăm să-şi construiască propriile pepiniere producătoare de material silvic săditor cu speciile ameninţate cu dispariţia şi la capacitatea care să acopere necesarul de reîmpădurire. Nu putem să fim de acord cu folosirea materialului săditor realizat în alte zone, din afara judeţului Gorj, în condiţii pedoclimatice diferite de cele în care se doreşte refacerea fondului silvic defrişat. Pentru a reconstrui habitate deteriorate şi chiar distruse prin exploatările de masă lemnoasă vom iniţia studii pedologice pentru ca proiectele de reîmpădurire să fie cu suport ştiinţific. Înventariem zonele deteriorate prin calamităţi naturale pentru a le include în programele de îmbunătăţiri funciare şi de regularizare a cursurilor de ape în parteneriat cu Regia Apelor Române. În paterneriat şi cu alte organizaţii de profil din judeţul Gorj ne propunem să promovăm un nou stil de turism în această arie naturală protejată în care respectul pentru frumuseţile peisagiste să facă parte din obligaţiile sacre ale tuturor vizitatorilor. Va fi interzisă aprinderea focurilor pentru pregătirea hranei în afara locurilor special amenajate şi pentru nesupunere, se vor aplica prin rangerii special angajaţi măsuri coercitive severe. Societăţile comerciale care extrag şi transportă masă lemnoasă din teritoriul ariei protejate li se va impune condiţia folosirii în exclusivitate numai a mijloacelor auto nepoluante şi limitare de viteză pe drumurile de acces, pentru a proteja vieţuitoarele pădurii.

Fără poluare

Rangerii ariei protejate vor fi autorizaţi să execute controale asupra tuturor mijloacelor de transport care pătrund şi ies din perimetru pentru a se asigura legalitatea operaţiunilor comerciale şi a suprima braconajul la fondul cinegetic şi de pescuit în apele de munte. Actualelor cariere de extracţie a granitului şi calcarului şi balastierelor din această arie naturală ce se impune a fi protejată li se vor verifica documentaţiile tehnice vis-a-vis de execuţiile practice şi vor fi aplicate măsuri severe de refacerea mediului natural degradat. Circulaţia autobasculantelor care transportă materiale de construcţie de la locul de extracţie spre orice destinaţie va fi permisă numai sub condiţia strictă ”fără poluare prin emisii de noxe şi fără dezvoltări de pulberi în atmosferă, cauzate de drumuri neîntreţinute corespunzător”. Ne propunem să organizăm cercetări ştiinţifice în această arie naturală protejată pentru identificarea tuturor resurselor naturale minerale a căror valorificare în viitor prin tehnologii nepoluante, ecologice, să contribuie la Programul de Dezvoltare Durabilă al judeţului Gorj, alături de promovarea tuturor activităţilor specifice zonelor rurale şi montaniere, care respectă patrimoniul natural. Toate activităţile sunt promovate şi coordonate ştiinţific de un consiliu tehnic local în care acţionează prestigioşi iubitori ai naturii din aparatul gorjean şi universitari specialişti în domeniul sub egida CAMEREI DE COMERŢ ROMÂNIA-JAPONIA din Bucureşti.

Dr. Ing.G. Dumitru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.