Noi proceduri de intervenţie, la SJA Gorj

660

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a transmis serviciilor judeţene de ambulanţă o circulară prin care se modifică procedurile de intervenţie în situaţiile în care apelantul este acelaşi cu pacientul şi este singur acasă. Marinică Niculescu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj confirmă primirea înştiinţării transmise de Arafat.

În conformitate cu noile proceduri de intervenţie, pacientului i se va cere să lase uşa descuiată, un număr de telefon al unui vecin sau al unei rude apropiate şi nu se va întrerupe legătura telefonică decât în momentul în care echipajele de intervenţie ajung la faţa locului. Intervenţia în forţă a pompierilor se va solicita în ultimă instanţă, atunci când există suspiciuni că pacientul se află inconştient în casă şi viaţa îi este în pericol. „Am primit şi noi această circulară şi desigur că vom aplica aceste proceduri. Oricum, este o chestiune de logică să fie anunţată Poliţia dacă s-a ajuns la caz şi nu mai răspunde nimeni la uşă”, a menţionat Marinică Niculescu, managerul SJA Gorj.
Măsura vine ca urmare a situaţiei generate în judeţul Cluj, în care o femeie de 41 de ani a fost găsită decedată în casă la câteva zile după ce apelase la numărul unic de urgenţă 112, dar echipajul medical sosit la faţa locului a plecat, găsind uşa închisă.

Noile proceduri de intervenţie
Prin circulara pe care au primit-o cei de la Ambulanţă, procedurile se modifică în sensul că dispecerul care răspunde la numărul de urgenţă trebuie să-i spună apelantului, în cazul în care acesta este singur acasă, să lase descuiată uşa de la intrare şi i se va solicita, în limita posibilităţilor, un număr de contact al unui vecin sau al unei rude apropiate.
Pentru situaţiile în care dispecerul realizează din discuţia cu apelantul că acesta se simte foarte rău, se va menţine legătura cu el până la sosirea echipajelor de intervenţie.
Dacă echipajul de pe ambulanţă a ajuns la pacient, iar acesta nu deschide, trebuie luată legătura cu vecinii, pentru că este posibil ca ei să aibă o cheie sau un număr de telefon al unui membru al familiei.
În ultimă instanţă, există varianta unei intervenţii a pompierilor şi a poliţiei, care fie sparg uşa, fie intră pe fereastră.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here